Het product waarmee Nest zijn intrede op de markt deed, is zoals bekend de Nest-thermostaat.

Nest introduceerde het apparaat in 2011 en is daarmee een voorbeeld van een start-up die een bestaande markt opschudt. Nest benadrukt graag dat zijn thermostat meer is dan een thermostaat die op afstand te bedienen is. "We willen geen huis dat op afstand te bedienen is, maar een huis dat zelfbewust is", stelt Lionel Paillet, het hoofd van de Europese Nest-divisie. Niet dat de Nest niet op afstand te gebruiken is; de thermostaat laat zich bedienen via smartphone-apps die je laten bepalen hoe warm je huis precies moet zijn.

Daartoe maakt de thermostaat via je wifi-router een verbinding met de Nest-servers, die op hun beurt communiceren met de smartphone-app. Dat is echter weinig vernieuwend meer, want inmiddels zijn er meer thermostaten op de markt die dat kunnen.

De functie waarmee Nest het meest te koop loopt en die vergeleken met andere wifi-thermostaten het meest innovatief is, is de Auto-Away-functionaliteit. Auto-Away voorspelt, zoals de naam al een beetje weggeeft, wanneer een gebruiker thuis is. Daartoe heeft de Nest bewegingssensors aan boord. Bovendien houdt de thermostaat bij wanneer je wel en niet thuis bent, om er zo voor te kunnen zorgen dat je huis warm is op het moment dat je arriveert.

"Auto-Away leert zelf wanneer je precies thuis bent", zegt Paillet. Een gebruiker hoeft dus geen schema´s op te stellen; de thermostaat naar een aangename temperatuur draaien is genoeg. Vervolgens leert de thermostaat zelf wanneer je je huis op een bepaalde temperatuur wil hebben. Wel kun je daarbij een minimumtemperatuur invullen. Bij het stoken wordt bovendien rekening gehouden met de weersvoorspelling, die van internet wordt geplukt. Zo weet de thermostaat wanneer moet worden begonnen met stoken om een huis op tijd warm te krijgen. Nest belooft dat Auto-Away in 90 procent van de huizen werkt.

De zelflerende thermostaat moet besparing opleveren, omdat veel mensen volgens Nest vergeten of geen zin hebben om de verwarming lager te zetten als ze weggaan. Nest herkent energiebesparend gedrag; door de kachel lager te zetten krijgt de gebruiker een icoontje van een blad te zien. Elke maand krijgen Nest-gebruikers bovendien een overzicht van hun energieverbruik.

Meer informatie op www.nest.com Ook verkrijgbaar bij de applestore.