In een strandtuin ruik je de zee en hoor je de golven in de branding. De kleuren zijn licht, de materialen natuurlijk en de beplanting is als een duinlandschap. De sfeer van de zee met de voeten op het zand en de schelpen. Wie wil dat nou niet? Een tuin in de sfeer van het strand. Altijd een beetje zomer in ons koude Nederland. En terug in Nederland het vakantie gevoel te willen vasthouden!

SCHELPEN EN GRIND
Als pad kies je voor schelpen of voor split. Zo lijkt het net alsof je met je blote voeten over het strand loopt! Mooi voor het terras is een vlonder van bamboe of steigerhout. Bamboe is heel duurzaam omdat de plant heel snel groeit en vaak geoogst kan worden. De compacte vezelstructuur zorgt ervoor dat bamboe harder is dan menig hout soort. Of wissel het grind of de schelpen af met lange smalle betontegels en keitjes zoals in de tuin op de foto is gedaan. De elementen lijken los neergelegd te zijn en benadrukken op een prachtige manier het duinlandschap. Tip: strooi ook wat schelpen in de border: Ze geven langzaam kalk af aan de bodem en dat is goed voor kalk minnende planten als lavendel, kerstroos. 

NATUURLIJKE MATERIALEN
In een strandtuin komen verweerde meubels van hout of cortenstaal het best tot hun recht. Mooi is bijvoorbeeld een bank van een boomstam, een muurtje van beton of een tafel van gebruikte pallets. Wees creatief in het gebruik van materialen. Veel materialen die eigenlijk op de vuilnishoop terecht komen kunnen nog prima dienst doen als eyecatcher in je tuin. Let er wel op dat het allemaal niet te gekunsteld en rommelig wordt. Een strak vormgegeven meubel van cortenstaal kan ook prachtig combineren met de weelderige beplanting in je tuin. 

BEPLANTING ALS DUINLANDSCHAP
De planten in een strandtuin geven je het gevoel van een duinlandschap. Wuivende grassen en stoere planten als duindoorn die tegen een stootje kunnen. Duindoorn heeft mooi grijs blad en leent zich goed voor een haag of een bosje in de tuin. De plant krijgt feloranje bessen. Helmgras is natuurlijk bij uitstek geschikt voor een strand en duineffect. Het gras houdt langs de kust het zand op zijn plek en groeit op de grens van het strand en duinen. Voor hoogte in de tuin plant je een grove den. Dit is een prachtige boom die een instant zuiders gevoel heeft. Andere goede strandplanten zijn olijfwilg, blauwe distel, wildemanskruid en grassen.

STRANDPAVILJOEN
Een strandhuis is als een vakantiewoning. Hier begint het strandgevoel echt en is de afstand tot het huis net genoeg om los te komen van alle huiselijke beslommeringen en te genieten van de sfeer en de ruimte om je heen. Een buitenhaard zorgt voor warmte als het buiten wat kouder is. Misschien ook nog een buitenkeuken? Terwijl je in de pannen roert, kijk je naar overvliegende vogels of als het wat donkerder is naar de sterren aan de hemel. Zo wordt het strandhuis een plek voor lange avonden vol gesprek, gezelligheid en goed eten. Het ultieme vakantiegevoel!