Zijn grootste passie is hout. Niet alleen omdat hij vanaf zijn jeugd al boomhutten bouwde, maar ook vanwege de kracht, warmte en flexibiliteit van hout.

Happiness by Nature:
Als ontwerper probeer je altijd mooie voorwerpen en projecten te maken. Dat is leuk! Maar wat ik persoonlijk nog mooier vind, is om mensen te inspireren met mijn ontwerpen. Ik wil met mijn ontwerpen echt iets moois bereiken en dat is geluk! Het is zo lekker om je gelukkig te voelen. Door je leefstijl soms aan te passen, kun je je geluksgevoel vergroten en dat is voor iedereen weggelegd. Veel van deze punten vind je terug in de natuur. En als ik dat beeld voor me haal, voel ik me gelijk ontspannen. Even niet bereikbaar op je gsm, geen klok die haastig doortikt. Maar weg van die hectiek en genieten van die knuffel van je kind, even ontspannen op de fietst in de buitenlucht of een goed gesprek met je man of je vriendin. Gewoon het besef dat geluk het allerbelangrijkste in je leven is.

‘Waarom eigenlijk hout?’ :
Jan Gunneweg: ‘Hout is een natuurlijk materiaal, het is warm, sterk en omdat elke plank anders is heeft het een menselijk karakter. Ook vind ik de oorsprong mooi, je hoeft alleen maar een zaadje te planten en moeder natuur doet de rest. Heerlijk, geen grote fabrieken maar een mooi bos! Een ding moeten we niet vergeten en dat is bomen planten, dat zijn we namelijk afgelopen decennia vergeten.

Daar is bijvoorbeeld een keurmerk als FSC® (Forest Stewardship Councilin) voor in het leven geroepen. Dit keurmerk staat voor hout dat uit een verantwoord bos komt.’ Zij zorgen ervoor dat er in hun beheerde bossen meer bomen geplant worden dan gekapt tot dat het bos zijn maximale oppervlakte weer heeft bereikt. ik vind dit een goed initiatief en ben daarom ook een FSC® gecertificeerd bedrijf.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Naast het gebruik van duurzaam hout probeer ik bij mijn ontwerpen de andere materialen ook altijd zo duurzaam mogelijk te maken. Zo probeer ik er voor te zorgen dat alles volledig te recyclen is of terug kan geven aan de natuur.’ Resthout wordt gebruikt als opwarming van mijn bedrijfspand en dankzij de aanschaf van zonnepanelen werk ik geheel energieneutraal. Tevens bied ik gedurende het hele jaar stageplaatsen aan studenten aan die hun horizon kunnen verbreden binnen mijn bedrijf. Waar mogelijk, ga ik met plezier een samenwerking aan met sociale werkplaatsen.