Vandaag (vrijdag 7 oktober) ben ik op bezoek bij Ruud Brommer, eigenaar van RJ Groen & Bouw. Ooit gestart met 2 compagnons en nu runt hij het bedrijf volledig in zijn eentje. Het bedrijf bestond afgelopen september 6 jaar en wordt gerund vanuit huis. “Waarom alleen in een koud kantoortje zitten als je heerlijk vanuit huis kunt werken?!”

We nemen plaats in de keuken aan een grote tafel. Ik vraag Ruud of hij hiernaast nog een soort van opslagplek heeft voor gereedschappen of materialen. Hij wijst naar zijn schuur in de tuin (een tuin die er uiteraard overigens pico bello uit ziet!), “Daar heb ik mijn werkspullen. En mijn buurman heeft een boerderij in Haringhuizen, waar ik wat aanhangers heb staan en soms wat zand kan brengen als dat nodig is. Meer heb ik niet nodig!”

Ruud heeft 3 zoons, Dave (22), Boyd (20) en Kay (16). De jongens zijn nauw betrokken bij het bedrijf van hun vader. Waar ze kunnen helpen ze allemaal mee. Daarnaast maakt Dave reclame voor het bedrijf en Boyd onderhoud de website voor RJ Groen & Bouw.

Er zijn verder geen mensen in dienst, maar er worden wel bepaalde werkzaamheden uitbesteed en gaat Ruud graag samenwerkingen met andere bedrijven aan. Hij is op het moment ook bezig om een groep mensen (kleine bedrijven) om zich heen te verzamelen waarmee hij in de toekomst kan samen werken. “Door middel van deze samenwerking kun je onderling werk voor elkaar genereren en hele mooie dingen creëren”.

Voordat hij RJ Groen & Bouw begon heeft de opleiding hts-bouwkunde gevolgd en was hij projectmanager van utiliteitswerken. Een hele andere tak dus. Deze ervaringen heeft hij wel meegenomen in zijn huidige bedrijf. Als hij een tuin onder handen neemt kijkt hij niet alleen naar het ‘groen’ gedeelte, maar ook naar het ‘bouw’ gedeelte. Veranda's kan hij bijvoorbeeld helemaal zelf bouwen, hierdoor heb je een uniek stukje ambacht in je tuin staan.  Op deze manier kan hij een prachtig mooi geheel creëren en onderscheid zich hierdoor gelijk van andere Groenbedrijven. Hij is de enige bouwkundige hovenier in de regio en hij kan klanten een ‘totaaltuin’ geven. Daarnaast zit Ruud lager met zijn prijzen als andere bedrijven en is hij aangesloten bij de VHG Branchevereniging. Hierdoor weten klanten dat ze met een professioneel bedrijf te maken hebben en niet één of andere rommelaar.

RJ Groen & Bouw werkt ook graag met duurzame producten. “Het is kreet die vandaag de dag eigenlijk aldoor wordt geroepen, dus eigenlijk wil ik het niet opnoemen” zegt hij er gelijk achteraan. Maar ze zijn er zeker wel mee bezig. “Het lukt niet altijd hoor! Maar ik werk liever met een product wat er met 10 jaar nog net zo mooi uitziet, als met iets wat maar 2/3 jaar mee gaat”.

Ik vraag me af of hij weleens de vrije hand krijgt bij klanten. Hierop antwoord hij dat hij over t algemeen automatisch wel de vrije hand heeft. Bij een gesprek kijkt hij naar het huis en hoe mensen leven. Ze overleggen de voorkeur van kleuren, planten en bestratingsmateriaal en aan de hand hiervan gaat hij een tuin ontwerpen. Sommige klanten hebben al een heel plaatje in hun hoofd. Bij deze klanten maak ik vaak twee ontwerpen; één van hoe ze het zelf graag zien en één van hoe het ook anders zou kunnen. Ik betrek mijn klanten volledig in het hele proces, zo zullen ze nooit voor verrassingen of tegenvallers komen te staan bij het eindresultaat.

Binnenkort heeft Ruud een prachtig project om naar uit te kijken! Bij Eetcafé de Kastanjeboom in Dirkshoorn wordt namelijk het hele terras aangepakt. Het ontwerp hiervan kun je vinden op de facebookpagina van RJ Groen & Bouw. Echt een plaatje om te zien! Als dit eenmaal klaar is kan het ook weer deurtjes openen voor andere grote projecten. Hij kijkt er erg naar uit.

Wil je meer weten over RJ Groen en Bouw of heeft jouw tuin een flinke make-over nodig? Raadpleeg dan snel de website of klik hier om gelijk een mail te versturen.