Nog heel even en dan is het weer zo ver. De tuin in en s ‘avonds lekker buiten bbq’n.

Maar met welke type BBQ maak je nu het lekkerste stukje vlees of vis klaar? Nou, dat doe je anno 2016 met de Big Green Egg.

De Big Green Egg is een barbecue die geheel gemaakt is van keramiek. Door de vormgeving is er sprake van een uitstekende warmtegeleiding en de dikke keramieken wand, houdt de warmte goed vast. De temperatuur is vrij nauwkeurig in te stellen in deze met houtskool gestookte barbecue, die overigens ook geschikt is om in te roken. Het barbecueën met houtskool geeft vlees of vis een speciale smaak mee. Daarnaast kan men de Egg gebruiken voor het bakken van brood of pizza’s. Je kunt dus bakken, braden, grillen en roken.

De ultieme slow cooker
Met behulp van de luchtschuif onderop (luchttoevoer) en de metalen regelknop bovenop (luchtafvoer), kun je de temperatuur instellen tussen minder dan circa 400C en meer dan 400 C. Hoe meer je de luchttoevoer en –afvoer sluit, hoe lager de temperatuur wordt. Met deze temperaturen kun je op alle mogelijke manieren je gerechten bereiden: van roken bij lage temperatuur tot schroeien bij grote hitte. De buitenthermometer geeft de juiste temperatuur aan. In tegenstelling tot andere houtskooltoestellen staat de hoeveelheid gebruikte kolen los van de kooktijd. Je begint simpel met dezelfde hoeveelheid houtskool voor elke maaltijd.

Naderhand sluit je de regelschuif om het vuur te doven en blijven de niet-gebruikte kolen voor een volgende keer bewaard. Het geheim van de Big Green Egg zit ‘m in het vasthouden, circuleren en regelen van de warmte. De deksel dient gesloten te zijn zodat de hitte zowel van bovenaf als van de kolen straalt. Met het deksel open is de Big Green Egg niets anders dan een gewone, ineffciënte barbecuegrill, waardoor de gerechten uitdrogen, de temperatuur niet geregeld kan worden en er vlammen ontstaan.

Welke Egg moet ik kiezen?
Het kleinste model uit de serie van Big Green Egg. Is door het lage gewicht en afmetingen eenvoudig mee te nemen. Bijvoorbeeld op de boot, op de camping en zelfs onder een afzuigkap op het fornuis. De Mini is handig voor in kleine ruimtes en kan ook als tafelmodel worden gebruikt. In dat geval heb je wel een onderstel nodig. Nadeel is dat niet ruim bemeten stukken vlees er in een keer op kunnen. Weeg dus goed af bij het maken van je keus, wat en waar je met de Egg aan de slag wilt gaan.

Big Green Egg kopen of meer info? www.kookpunt.nl