Steeds meer verschillende partijen bieden de mogelijkheid tot deze vorm van leasen. Maar wat houdt private lease nu precies in en wat zijn de voor- en nadelen?

Private lease is een andere manier van een auto gebruiken. Het houdt in dat je als particulier tegen een vast maandbedrag een nieuwe auto kan rijden zonder dat deze van jou is. Die periode kan je zelf bepalen, maar varieert tussen de 12 en 60 maanden. Het maandbedrag is inclusief de meeste kosten die bij een auto komen kijken zoals:

  • Reparatie en onderhoud
  • Allriskverzekering
  • Motorrijtuigbelasting (wegenbelasting)
  • Onderhoud, bandenvervanging, schadeherstel en glasreparatie
  • Afleveringskosten en verwijderingsbijdrage
  • Afschrijvingskosten
  • Pechhulp

De enige extra kosten die je maakt zijn brandstof, de wasstraat en eventuele verkeersboetes. Daarbij is er geen fiscale bijtelling zoals dat bij zakelijk leasen wel het geval is. Na afloop van het contract lever je de auto weer in en kan je eventueel weer kiezen voor een nieuw contract met bijbehorende nieuwe auto.

Voordelen van Private Lease
Een vast maandbedrag waar alles in zit, dus geen hogere kosten als er reparaties of onderhoudswerkzaamheden moeten plaatsvinden. Alleen de brandstof en eventuele verkeersboetes moeten betaald worden. Zo weet je elke maand waar je aan toe bent. Zonder spaargeld in een nieuwe auto rijden. Je hebt alleen een vast inkomen nodig. Ook ben je niet in één keer een groot bedrag kwijt. Geen aanbetaling of slotsom nodig. Na afloop van de leaseperiode kan je de auto gewoon inleveren. Dus geen gedoe met inruilwaarde en verkopen. 

Nadelen van Private Lease

Je gaat een financiële verplichting aan voor meerdere jaren waar je niet makkelijk onderuit komt, zelfs niet bij ontslag of overlijden. Het maandbedrag moet meestal over de gehele periode betaald worden en als je daar niet meer toe in staat bent, moet er een afkoopsom betaald worden. Dit verschilt per contract.

Je moet van te voren bepalen hoeveel kilometers je denkt te gaan rijden. Als je er teveel overheen gaat, vindt er een correctie plaats. Meestal moet er dan per kilometer betaald worden en die kosten kunnen aardig oplopen.

Je bent nooit eigenaar van de auto, dus uitlenen is lastig. De auto door andere gezinsleden laten besturen, is wel toegestaan.