Wat je aantrekt op de motor als het warm is, is een vraag waar iedereen een ander antwoord op geeft.

Kies je voor optimale bescherming of optimale luchtigheid, of zoek je een compromis? Stevig in de kleren zitten is natuurlijk verstandig (tenzij je het daardoor zo warm krijgt dat je ongeconcentreerd gaat rijden), maar hoe verstandig je wilt zijn bepaal je uiteindelijk zelf. Sommigen zeggen 'Ik ga gewoon lekker in mijn korte broek op de motor zitten, en ik pas mijn rijstijl wel aan.' Laten we in dat geval hopen dat de andere weggebruikers dat laatste ook doen. Sommige dingen heb je nou eenmaal niet honderd procent zelf in de hand.

Bepaalde lichaamsdelen zijn natuurlijk wel kwetsbaarder dan andere. Belangrijk om te beschermen zijn naar mijn idee je hoofd, je handen en je enkels. Dat eerste snap je wel, en de andere twee bevatten kwetsbare gewrichten, die flink kunnen beschadigen en dan niet zo makkelijk weer op te lappen zijn. Er komen bij de eerste hulp wel erg veel motorrijders met kapotte enkels binnen in de zomer... Als je valt loop je de kans dat de motor (als je er niet in slaagt die tijdig van je af te trappen oid.) al schuivend je been tegen het asfalt drukt en dat levert veel schade op. Vind je motorlaarzen te warm, overweeg dan eens stevige wandelschoenen. Alles wat je enkels beschermt is meegenomen.

Handschoenen zijn bij veel motorrijders het eerste dat uitgaat als de zon zich laat zien. Zelf rij ik nooit zonder handschoenen. De kans dat je bij een val je handen uitsteekt is niet klein en handen beschadigen gauw. En zo duur zijn zomerhandschoenen nou ook weer niet. Een paar officiershandschoenen heb je bij de dump al voor 10 euro. Vindt je ze te warm, trek dan de voering eruit. Of ga eens kijken naar crosshandschoenen. 

Er zijn ook zomerhandschoenen van die bestaan uit kunststof met aan de palmkant wat dun (zeem)leer. Wind waait er gewoon doorheen en dat maakt ze lekker koel. Verder hebben ze bewezen goede bescherming te bieden bij vallen. Bij regen heb je natuurlijk direct natte handen maar dat droogt dan ook weer enorm snel op.

Om een helm kun je nou eenmaal niet heen. Een witte is (een heel klein beetje) koeler dan een zwarte. Veel mensen vinden (vooral in de zomer) een jethelm het lekkerst en daar is wat voor te zeggen. Je kunt er een sjaaltje, doekje of colletje bij dragen tegen insekten in je gezicht. En er hoort natuurlijk een bril of vizier bij.