De meteoriet van 17 meter breed kwam verwoestend en flitsend naar beneden boven de Oeral en zorgde voor schokgolven die meer dan 1200 mensen verwondden.

Het is natuurlijk toeval dat dit gefilmd wordt, maar tegenwoordig is dit niet meer zo toevallig. Dit komt door de dashboard-camera kortweg “dashcam” geïnstalleerd in auto’s. Hierdoor kwamen vrij vlot na de inslag veel beelden terecht op het internet.

Krachtiger dan 30 atoombommen
De totale schade bedraagt 25 miljoen euro. Toen de meteoriet in de atmosfeer ontplofte, kwam er 500 kiloton energie vrij: 30 maal de atoombom op Hiroshima. De laatste keer dat er meteoriet-resten op de aarde insloegen, was meer dan honderd jaar geleden. Op 29 december werd de crash van een Tupolev-204 op een snelweg bij het vliegveld van Moskou ook al vastgelegd door een dashcam. te zien was hoe wrakstukken over het wegdek vlogen en diverse rijdende auto’s troffen. Ook die beelden zelf vlogen de wereld over via diverse media.

Wettelijk toegestaan
Omdat de dashcam relatief goedkoop is en vanaf 2009 ze wettelijk zijn toegestaan in voertuigen, is er in Rusland een sensatie ontstaan rondom dit product. Rusland immers een gevaarlijk land op het gebied van verkeer en dat hebben de mensen daar door dus is dit een ideale manier om jezelf extra te beschermen tegen het gevaar.

Volgens Alex Davies van Business Insider accepteren steeds meer Russische rechtbanken zelfs uitsluitend camerabeelden om verkeersongevallen op te lossen. En dit geldt niet aleen voor Rusland, wereldwijd worden steeds meer dashcam’s gebruikt. In Engeland bijvoorbeeld worden nieuwe huurauto’s standaard uitgerust met een dashcam om zo een objectief beeld te schetsen mocht er wat gebeuren, hierdoor kan je eventueel later beroep doen op de dashcam.

Nieuw online fenomeen!
Door de wereldwijde dashcam-trend heeft ook het videomatriaal zijn weg gevonden naar het internet. Hierbij spelen sociale netwerken als Facebook, Twitter een grote rol in. Zo wordt een bizarre filmpje binnen enkele minuten de hele wereld over gestuurd. Ook youtube speelt een grote rol want flmpjes waarop een bizar ongeluk is vastgelegd wordt niet alleen gebruikt als bewijsmateriaal, nee zeker niet het wordt ook direct op Youtube gegooid zodat de rest van de wereld hier ook van kan genieten.