Vorige week woensdag heb ik mijn fiets weer van stal gehaald. Het was zulk lekker weer dat ik dacht: hier moet ik gebruik van maken! De hele dag samen met mijn kleintje alles op de fiets gedaan en dan besef je je dat fietsen eigenlijk heerlijk is! Frisse lucht, beweging, paadjes die je normaal nooit neemt én kids love it! Door mijn bike ride moest ik denken aan één van onze klanten, Kooij Tweewielers in Anna Paulowna, en vond dat het weer hoog tijd was voor een interview.

Jurgen Kooij is eigenaar van Kooij Tweewielers dat dit jaar alweer 16 jaar bestaat. Hij is getrouwd met Miranda en heeft twee dochters Lynn (7) en Lise (2). Zijn hobby? Fietsen natuurlijk! Wielrennen welteverstaan. Eigenlijk is hij vanuit deze hobby zijn eigen zaak begonnen. Voor reparaties aan zijn fiets bracht hij zijn fiets altijd bij de fietsenmaker en dacht op een gegeven moment; dit moet ik zelf ook kunnen.

Na een opleiding tot fietstechnicus aan het Horizon College in Heerhugowaard is hij Kooij Tweewielers begonnen. Jurgen staat uiteraard niet alleen in de zaak. Hij heeft 3 werknemers in dienst: Timar (4 dagen in de week), Sil (BBL leerling) & Janno (parttime).

Wat zijn zo ongeveer je dagelijkse werkzaamheden?
“Tegenwoordig ben ik eigenlijk steeds meer aan het regelen dan dat ik in de werkplaats sta. Ik moet een hoop dingen uitzoeken, verkoop en inkoop verzorgen, onderhoud van de winkel en alles moet natuurlijk op orde zijn. Daarnaast zijn er ook cursussen die ik moet volgen voor bijvoorbeeld de E-bike systemen, hydraulics en het bikefitting systeem.”

Wat vind je het allerleukste aan het hebben van je eigen fietsenzaak?
“Dat ik zelf kan bepalen wat ik doe met de winkel. Heeft geeft me ook enorm veel voldoening om knappe fietsen te verkopen aan mensen en deze daarnaast ook goed voor ze kan onderhouden.”

Zijn er ook dingen die je minder leuk vindt aan het runnen van een eigen zaak?
“Als alle drukte in één keer komt en dan vooral als je bepaalde spullen nodig hebt, die op dat moment niet voorradig zijn, en je niet door kunt gaan met de werkzaamheden. En laten we de administratie niet vergeten! Dat probeer ik altijd een beetje voor me uit te schuiven, maar op een gegeven moment moet je er toch aan geloven.”

Wat is het grappigste dat je tot nu toe hebt meegemaakt in de winkel?
“Ik ben een keer gebeld door een klant met de vraag of ik een goede oma fiets had staan en of ik een fietstas had. Dit had ik natuurlijk en de hele set werd dezelfde dag nog opgehaald bij me. Ik heb nog nooit zo snel een fiets verkocht! Zo mag het altijd wel gaan.”

Is de zaak gemakkelijk te combineren met het gezinsleven?
“Over het algemeen is dit wel goed te doen. Natuurlijk heb je soms wat drukkere periodes en moet je wat meer moeite doen om de tijd goed in te delen, maar dit is allemaal te overzien. Ik denk dat iedereen met een eigen zaak dit wel heeft.”

Wat doe je graag in je vrije tijd? (Het antwoord hierop kon eigenlijk al wel raden)
“Wielrennen. Ik rij ook wedstrijden en de Ronde van Breezand staat straks als eerste op het programma. Ook breng ik graag tijd door met mijn gezin.”

Wat voor fiets(en) rij je zelf?
“Ik heb een Rih z850 als stadsfiets en voor het wielrennen heb ik een Cube litening.”
(Van de laatste heb ik trouwens een aantal modellen gezien in de winkel. Nu ben ik zelf absoluut geen type voor het wielrennen, maar de modellen vind ik wel erg gaaf en mooi om te zien!)

Wat onderscheid Kooij Tweewielers van andere fietsspeciaalzaken?
“We zitten over het algemeen in de betere kwaliteitsfietsen en onze reparaties zijn zeer accuraat. De fietsen gaan pas de deur uit na uitvoerige controle. Daarnaast proberen we de kosten voor reparatie zo laag mogelijk te houden voor de klanten.”

Wat voor tip zou je een startende ondernemer in deze branche willen meegeven?
“Zorg dat je goede en duidelijke afspraken maakt met je leveranciers en ga niet te snel overal in mee. Bijvoorbeeld door aan overal en alles mee te doen. Maak hier in de juiste keuzes en niet te overhaast.”

Waar zie je Kooij Tweewielers over 5 jaar?
“Hier in hetzelfde pand, uitbouwend op dezelfde voet als nu. In de toekomst is het de bedoeling dat de werkplaats een nog belangrijker deel gaat innemen.”

Vandaag zijn Timar en Sil aanwezig op de zaak en druk bezig in de werkplaats en met het helpen van klanten. Ik ben wel benieuwd hoe zij Jurgen als werkgever zouden willen omschrijven en stel ze deze vraag. Ik krijg 2 brede smiles vanuit de werkplaats en na 2 minuutjes stilte krijg ik te horen dat het een prima werkgever is! Sil roept er even later nog achterna dat Jurgen ook wel erg gezellig is. Uit de relaxte sfeer die ik voel binnen het bedrijf geloof ik ook graag dat niets minder waar is.

Wat ook leuk en fijn is om te zien is dat er voor ieder wat wils is bij Kooij Tweewielers. Ook voor mensen die wat minder te besteden hebben voor een goede fiets is er keuze. Ben jij trouwens nog op zoek naar een fiets? Er zijn namelijk nog een aantal overjarige modellen (modellen van 2016) te verkrijgen in de winkel. Deze gaan met leuke kortingen de deur uit en maken weer plaats voor nieuwe modellen. Dus ga gerust eens langs in de winkel!

Auteur: C Kloof, Media Publisher