Afgelopen vrijdag kom ik na een ritje van 15 minuutjes vanuit Schagen aan bij ’t Coraaltje in Callantsoog. Een leuk pand op een mooie locatie vol met alle benodigdheden voor de zogenaamde ‘beach-lifestyle’.

Ik heb een afspraak met Marc Bregman. Hij is geboren in Groote Keeten en haast opgegroeid aan het strand. Zijn vader had vroeger een bootje waar ze veel mee gingen vissen en varen. Op jonge leeftijd is hij toen bij de reddingsbrigade gegaan. Zo leerde hij wat de zee doet en is hij te weten gekomen wat je moet doen als je in nood zit én hoe je andere kunt helpen. Iets wat veel meer mensen zouden moeten doen zegt Marc. Afgelopen zomer zijn er ook weer een aantal mensen in de problemen geraakt in het water langs de Nederlandse kust en zelfs overleden. Met de juiste kennis hoeven deze dingen niet te gebeuren. Eigenlijk zouden alle kinderen dit moeten weten. Bij de reddingsbrigade kunnen ze enorm veel leren. Je moet het eigenlijk zien als een soort strandscouting. Met sommige jongens die ik toen heb leren kennen ben ik nog steeds bevriend. 

Zodoende is Marc zijn liefde voor de zee en extreme sports ontstaan. 
Zijn moeder is in die tijd ’t Coraaltje gestart in Callantsoog. Toen zijn vader ook deel ging nemen in de winkel zijn ze ook vliegers gaan verkopen en met de tijd is het assortiment alleen maar groter geworden. Marc is tegenwoordig eigenaar van het bedrijf en geeft daarnaast ook lessen in strandzeilen (blokarten), flyboarden, supboarden en powerkiten. 

Hij omschrijft zichzelf als een sociaal en sportief persoon, prettig gestoord en een tikkeltje eigenwijs. Hij vindt het ook belangrijk dat mensen om hem heen het naar hun zin hebben. Marc is getrouwd met Sylvia en samen hebben ze twee kinderen, Jesse (9) & Amber (11). Silvia doet de administratie voor het bedrijf en de kids hebben dezelfde passie voor watersport als hun vader. Dit vindt hij geweldig! Sinds vorig jaar kunnen Jesse & Amber zelfstandig strandzeilen.

Marc geeft niet alleen les aan volwassenen, maar ook kinderen vanaf 8 jaar kunnen bij hem terecht. Ze kunnen dan strandzeilen tot en met windkracht 5. Er moet uiteraard wel rekening mee gehouden worden dat het een extreme sport is.

Ik vroeg me af hoe Marc zijn lessen in plant in verband met de wind en het tij. Aangezien je nooit echt weet of het weer mee gaat werken. Nou blijkt dus dat je dit gewoon vooruit kunt bekijken via de getijde app! Eerst dacht ik dat ik in het ooitje werd genomen, maar niets was minder waar. 
Het is wel heel belangrijk dat de mensen op tijd op hun afspraken komen, omdat hij de lessen hier precies op in plant. Mensen moeten dus altijd een kwartier van tevoren aanwezig zijn, zodat hij goed op schema kan blijven.

Ik was benieuwd naar Marc zijn favoriete Brand uit de winkel. “Kleding is leuk, het hoort bij de image. Je koopt leuke spullen in van meerdere Brands en je hoopt dat het goed verkoopt”. Maar zijn favoriet is toch de vlieger. Door kleding en andere spullen in de winkel te verkopen, trek je mensen toch over de streep en kun je ze bekend maken met de vlieger. Dit wordt namelijk vaak nog als kinderachtig gezien. Terwijl je er heel veel lol aan kunt beleven als je er één van goede kwaliteit hebt.  Het is eigenlijk de complete mix wat ’t Coraaltje een leuke winkel maakt. Daarnaast zorgt het voor diversiteit in het dorp. Naast de winkel verkopen ze ook artikelen via hun website en bol.com. Het bereik komt zo ook weer een stuk verder.

Vandaag wordt Marc geholpen door Fons. Hij is 22 jaar en werkt al vanaf zijn 14e in de winkel in zijn vrije tijd. Hij komt ook uit Groote Keeten en woont nu in Amsterdam. Toch komt hij altijd weer terug naar zijn ‘basis’. Dit geldt voor meerdere jongeren uit het dorp die in de jaren toch een sociale band hebben op hebben gebouw rondom het ‘strandleven’.

Er komen ook veel klanten van buiten de Noordkop. Tijdens de zomers zijn er sowieso veel Duitsers en mensen die jaarlijks terug komen. Deze klanten vinden het ook leuk als er herkenning is en voor ons is het een fijn gevoel dat ze weer bij je terug komen.

We hebben ook wel eens gekke ervaringen in de winkel. Zo heb ik ooit wel eens een klant gehad met gilles de la tourette. Die begon in eens spontaan in een vlieger te bijten. Daar moet je dan zo normaal mogelijk mee om proberen te gaan.
Er zijn ook mensen die glashard liegen over hoe hun eerder gekochte vlieger is stuk gegaan. Zo heeft hij wel eens gezien hoe een man zijn vlieger stuk sloeg tegen een paal op het strand. Dezelfde man kwam daarna terug in de winkel met een heel ander verhaal. “Die ging uiteraard met zijn staart tussen zijn benen weer de deur uit” aldus Marc.

In de winterperiodes gaat de winkel alleen in het weekend open en werkt Marc vanuit het Dorpshuis in Callantsoog. Het dorpshuis heeft een bar, sporthal en vergaderzalen, dus perfect voor bedrijfsuitjes en lessen in combinatie met een hapje en een drankje. Dit doet hij samen met een vriend. Het eten verzorgt hij trouwens zelf! Hij is namelijk ook kok van beroep en helpt af en toe ook wel eens bij een cateringbedrijf van vrienden in Friesland. Een echte duizendpoot dus!

Als ik hem vraag hoe hij mensen die onbekend zijn met extreme sports  over de streep zou trekken om met hem mee te gaan, zegt hij: “Gewoon doen! Ervaar het. Het is heel laagdrempelig. Zo kwam ik eergisteren een meisje tegen die huilend bij in een blokart heeft gezeten omdat ze doodsbang was. Ze was zo blij dat ik haar over de streep had getrokken en ze het toch gedaan had. Mijn enthousiasme heeft er dan toch voor gezorgd dat iemand er voor gaat en dat is leuk”. Je moet het een keer geprobeerd hebben.

Het gezin gaat binnenkort lekker twee weekjes naar Gran Canaria en bij terugkomst gaat de focus naar het dorpshuis. In de toekomst hoopt Marc meer te kunnen uitbreiden met het strandzeilen. Door bijvoorbeeld samenwerkingen aan te gaan met vakantieparken en daar zijn diensten aan te bieden.

Mijn indruk van ’t Coraaltje? Een heerlijk familiebedrijf met de drive om te groeien en andere mensen een leuke ervaring mee te geven. Ik ben zelfs zo ver dat ik binnenkort denk ik lesje blokarten ga proberen! Even buiten mijn comfort zone stappen. Wie doet er mee???