Niet alleen in uw interieur, wat dacht u van de natuur, immers zonder licht is er geen leven en groei mogelijk.

Om het interieur van een woning maximaal tot zijn recht te laten komen, is de keuze van de juiste verlichting van groot belang. Dit bepaald in belangrijke mate de sfeer. Dit geldt niet alleen voor de huiskamer maar natuurlijk ook voor de andere leefruimtes zoals de keuken, badkamer, slaapkamer en andere werkruimtes in de woning.

Als we dit eens doortrekken naar menig woonhuis, dan blijkt vaak het tegenovergestelde. Natuurlijk roept niet teveel verlichting een intieme, knusse sfeer op, waar niets mis mee is, maar zoals in de inleiding gezegd is de betekenis en de werking van licht heel belangrijk op ons dagelijks functioneren, net zoals in de natuur en zeker bij donkere, sombere dagen.

Bij het opstellen van uw verlichtingsplan adviseren wij u dan ook dit als één van de uitgangspunten mee te nemen. Bij verlichting hanteren wij een aantal basisprincipes. In een lichtplan gaan wij uit van 3 basisprincipes voor toepassing van verlichting in een ruimte: algemene verlichting, functionele verlichting, sfeerverlichting en natuurlijk niet de minst belangrijkste, maar ga bij uw sfeerdoel niet voorbij aan de basis en algemene richtlijnen en de functionaliteit van de verlichting.

Tenslotte is licht ook praktisch, waar we niet zonder kunnen. Selecteer uw verlichting dan ook op functie en sfeer, waar en voor wat is de verlichting nodig. Natuurlijk kijkt u naar design en ontwerp, maar kies een lamp vooral uit op de basisfunctie. Als u de plek vaak gaat gebruiken als rust en lees punt zorg dan ook voor verlichting met voldoende leeslicht.

Ook adviseren wij u in het verlengde van functionaliteit rekening te houden met directe en indirecte verlichting. Bij directe verlichting wordt bijvoorbeeld een object of anders een gedeelte van de ruimte via een directe lichtbundel verlicht. Indirecte verlichting zorgt voor weerkaatsing van het licht op een oppervlakte waardoor meer licht ontstaat.

Groot verschil tussen deze beide soorten verlichting is dat directe verlichting de ruimte kleiner maakt en indirecte verlichting door weerkaatsing van het licht op wanden en/of plafond de ruimte juist groter maakt.

Met behulp van bovenstaande basisfunctionaliteiten kunt u nu een eigen verlichtingsplan opstellen, verdeel de ruimten en schrijf op waar U wat wilt kunnen doen en welke verlichting hierbij het beste past. Wij beginnen altijd met het bepalen van de basis of algemene verlichting, meestal hoog en centraal in de ruimte voor gelijkmatig licht. Op de tweede en derde plaats gaan we bepalen waar behoefte is aan functionele verlichting en tenslotte sfeerverlichting.