Geen planning hebben
Is je huis tijdens de feestdagen een ontmoetingsplek voor familie en vrienden? En ben je niet van de planningen? Dan bestaat de kans dat het organiseren van de feestdagen al snel tot een chaos in je hoofd en spanning in je lichaam leidt. Het gevolg? Op het moment suprême ben je compleet gestresst. Voorkom dat en maak een mini-draaiboekje en een bijbehorend to-do lijstje. Noteer wat je allemaal wilt doen en regelen. Schrijf je lijstje op een groot vel papier of whiteboard en hang het op een zichtbare plek. Heb je een taak klaar? Streep het af en geniet even van deze overwinning. Je zult merken dat de wetenschap alles op orde te hebben bijdraagt aan feestdagen zonder stress.

Moeten, moeten, moeten…
Of het nu met de kerstdagen of de jaarwisseling is, het ‘moeten’ hangt nogal eens boven het hoofd van velen. Het voldoen aan allerlei verwachtingspatronen, verplichtingen, familietradities enzovoort zorgt voor veel stress. Van zelfgemaakte oliebollen, cadeau’s voor de hele familie, een feestelijk en uitgebreid 7-gangen menu bereiden tot 2 volledige dagen op bezoek bij je (schoon)familie in je meest feestelijke kleding. Schud dat ‘moeten’ van je af en neem het allemaal wat luchtiger; leef in het hier en nu. Bedenk wat jij en je gezin fijn vinden! Samen zijn, gezelligheid, verbondenheid, liefhebben, warmte… Omarm die emoties en gevoelens. Realiseer je dat niets moet en voel je tot niets verplicht, want alleen zo realiseer je je eigen feestdagen zonder stress.

Alles zelf willen doen
Heb je de neiging alles zelf te willen doen tijdens de feestdagen? Waarom? De kans is groot dat je jezelf voorbij holt en slapeloze nachten hebt, omdat je eindeloos lijstjes met te doen, niet vergeten en dergelijke aan het maken bent. Jammer toch? Maak van de feestdagen een gezellige happening. Delegeer zoveel mogelijk. Het fijne is: des te minder spanningen heb je en des te meer iedereen bij de feestdagen zonder stress betrokken is. Dus, laat alle gezinsleden, familie en vrienden wat bijdragen. Van eten voorbereiden, cadeautjes inpakken, klusjes uitvoeren, menukaarten maken, versieringen ophangen et cetera.

 Alles moet perfect zijn voor feestdagen zonder stress
Streef je altijd naar perfectie? Gooi dat overboord, want dat bestaat niet. Het is een beeld dat je wordt opgedrongen door de reclames en verre van reëel is. Het enige wat die hooggespannen verwachtingen je opleveren is heel veel stress. En zeg nou zelf: daar zit je ook met de feestdagen niet op te wachten. Je happiness hangt toch niet alleen van succesvolle feestdagen af? Wees blij met je gezin, de liefde die je ontvangt, de vrienden die je hebt, de kansen die je krijgt. Dus, serveer gerust kant-en-klare oliebollen. Haal je schouders op als de kalkoen kurkdroog is.

Te veel eten en te weinig bewegen
Gebruik je de decembermaand als excuus om de teugels te laten vieren als het gaat om je eet- en beweegpatroon? Geef je toe aan de overdaad aan kerststol, kerstkransjes, overvloedige kerstmaaltijden, oliebollen en dat glaasje alcohol extra. En zet je je wekelijkse sportieve activiteiten even op een laag pitje? Omdat je het al zo druk, druk, druk hebt? Het is wel zeer verleidelijk hé? Zeker als je last van stress hebt. Dan gaan die lekkernijen erin als zoete koek en ontbeer je de puf om je sportief in te spannen. Maar is het niet jammer om de inspanningen van een jaar in die ene maand teniet te doen? Geniet van de feestdagen, maar doe het met mate. Eet niet te veel en probeer je koolhydraten te beperken.

Bron: albertsonnevelt.nl / chicagotribune.com