Buiten het feit dat ik (een paar jaar geleden maar weet het nog steeds) op het nieuw aangebouwde terras ultiem heb genoten van een avond North Sea Soul waarbij ik de hele avond heb gedanst op pure soul en funk muziek, was en is het uitzicht adembenemend. Aan de ene kant duingebied en aan de andere kant de zon ondergaand in zee. Alle ingredienten waren die avond aanwezig.

Je zou toch denken dat exploitanten met een visie deze plek al hebben ontdekt, Napoleon zal er in zijn tijd ook wel wat feestjes hebben gevierd tussen de bedrijven door. Immers van origine heeft hij het tussen 1811 en 1813 laten bouwen en dat maakt het misschien wel een van de duurzaamste bouwwerken in Nederland.

Fort Kijkduin is overdag te bezichtigen waarbij je een beeld krijgt van hoe het toen was. De telegraafhokjes, de schietgalerij, de strafkamer, kruitkamers met kanonnen die nog steeds werken (worden bij trouwerijen gebruikt) en een ondergrondse gang van ruim 70 meter kan je allemaal zien, voelen en beleven.

Buiten evenementen kan je het Fort ook boeken voor vergaderingen, team uitjes en zoals ik al eerder had benoemd, bruiloften. Je bent verzekerd van een inspirerende omgeving binnen en buiten. Dit is maar een kleine greep van waar het Fort nu voor dient want met kinderfeestjes kan je zelfs gaan schatzoeken.

Het Fort kijkt uit op de Noordzee, en je kan er zelfs ultiem romantisch slapen naast de zee maar helemaal top is dat je jezelf compleet kan onderdompelen in het leven onder water. Het Noordzee Aquarium is beneden in het Fort gevestigd en volledig toegespitst op, je raad het al, het leven in de Noordzee. Er zijn roggen en tal van andere vis en kreeft soorten en de vissen kan je zelfs voeren! Leerzaam en heel tof om te zien. Het mega grote skelet van Chris de Potvis kan je daar ook bekijken, hij is de favoriet van velen en maakt altijd veel indruk.

En als je een echt onvergetelijke dag wilt kan je vletvaren. Vletvaren? Ja! Vletvaren! Er varen drie authentieke vletjes met elektrische aandrijving waar per vletje in totaal 8 personen mee kunnen, minimaal 4. Varen en dan een biertje met barbeque bij Fort Westoever zijn een van de combinatiedeals waar nog vaak en lang over wordt nagepraat, en is zeker een aanrader!

Fort Kijkduin en ook Fort Westoever zijn eigenlijk een van de mooiste plekjes in Nederland.

En ik word wel is moe van de aannames die mensen nog steeds hebben over Den Helder die gebaseerd zijn op 10 jaar terug. Deze stad heeft zich door de geschiedenis heen meerdere malen moeten opbouwen en dat blijft ze doen. Het is allang geen echte marinestad meer, maar een stad met kunst, cultuur, horeca en winkels. En om het af te toppen, een stad omringt met bos strand en zee. Feit is dat Anno 2018 Den Helder allang weer is opgestaan. Maar mensen die ooit ergens in hun verleden hier zijn geweest, aan dat beeld van toen blijven vasthouden en praten over een stad die ze niet kennen. Er is een ding constant in het leven en dat is verandering, Den Helder is daar het bewijs van.

Oh en mocht je nou je horizon willen verbreden en een actueel verhaal over Den Helder willen vertellen kan je beginnen bij Fort Kijkduin.

Onderstaande link brengt je bij de nodige informatie.

http://www.fortkijkduin.nl/