In dit artikel leg ik uit hoe ook jij meer zelfvertrouwen kan uitstralen in tien, eenvoudige, stappen. Omgaan met onzekerheid of angst en je onzekerheid overwinnen; zijn er oefeningen om je zelfvertrouwen een boost te geven?

Wat is zelfvertrouwen?
Zelfvertrouwen is het tegenovergestelde van onzekerheid, maar wat is zelfvertrouwen nou eigenlijk. We weten allemaal intuïtief wat zelfvertrouwen is en die personen die het hebben, weten we van grote afstand te herkennen. Het is ook duidelijk dat niet iedereen evenveel zelfvertrouwen heeft. Een deel wordt bepaald door ons aangeboren karakter. Een ander deel wordt bepaald door onze levenservaringen. Zowel de positieve als de negatieve ervaringen, vormen ons.

Zelfvertrouwen is belangrijk!
Het is wel of niet hebben en uitstralen van zelfvertrouwen is een echter belangrijke factor voor een succesvol leven, zowel op het persoonlijke vlak (relaties) als op het professionele vlak (werk). Zelfvertrouwen kan letterlijk het verschil uitmaken tussen een rijk en boeiend leven of een leven met angst en onzekerheden.

Excuses maken
Het is heel gemakkelijk om allerlei excuses te verzinnen waarom jij geen zelfvertrouwen uitstraalt: je omgeving, je ouders, je uiterlijk, je financiële situatie, je gebrek aan intelligentie, maar excuses zijn excuses en zorgen ervoor dat je niet zelf aan het werk gaat.

Aan de slag!
In dit artikel daag ik je uit aan de slag te gaan met jezelf en in tien stappen meer zelfvertrouwen op te bouwen en uit te stralen.

1) Verbeter je houding
Zoals al eerder opgemerkt kun weet je intuïtief of iemand zelfvertrouwen heeft of niet. Dat heeft alles te maken met je houding. Om meer zelfvertrouwen uit te stralen loop je met een rechte rug, je houd je hoofd fier omhoog en je schouders naar achteren. Oefen dit in het begin dagelijks, thuis, met behulp van een spiegel.

Ook de manier van lopen is belangrijk! Mensen met veel zelfvertrouwen lopen sneller zonder echter haast te hebben. Loop met ferme tred en zet je voeten recht (geen Charly Chaplin loopje). De juiste snelheid straalt uit dat je (belangrijke) dingen te doen hebt en dat je belangrijk bent. Friemel niet met pennen, stropdassen en dergelijke en toon de buitenkant van de handen. De binnenkant van je handen tonen, straalt hulpeloosheid uit.

2) Maak oogcontact
Mensen met zelfvertrouwen zijn niet bang om oogcontact te maken. Zorg dat je iemand recht aankijkt (niet met een gedraaid hoofd) en kijk iemand in de ogen. Niet te lang, want dat kan intimiderend zijn. Kijk net lang genoeg totdat je iemands oogkleur hebt gezien. Oefen dit bewust.
Als je na afloop van een gesprek de oogkleur van iemand niet weet dan heb je niet het juiste oogcontact gehad.

3) Spreekt beheerst en gebruik namen
Vergeet je altijd de namen van mensen? Het bewust onthouden van (voor)namen is eenvoudig aan te leren. Herhaal iemands naam als iemand zich voorstelt bijvoorbeeld door te zeggen “Oh dus jij bent . Of vraag hoe de naam gespeld dient te worden. Mensen zonder aarzelen met de juiste naam aanspreken laat zelfvertrouwen zien en geeft mensen een goed gevoel.

Adem rustig en beheerst. Dat zorgt ervoor dat je stem wat lager klinkt en dat toont weer zelfvertrouwen. Door te snel te spreken raak je buiten adem en gaat je stem omhoog.

4) Sport en eet je gezond
Zoals het oude adagium luidt: “Een gezonde geest in een gezond lichaam”.

Regelmatig sporten zorgt ervoor dat je spiermassa en uithoudingsvermogen opbouwt. Zweten maakt dat je lichaam afvalstoffen uitstoot en gezond eten (groente en fruit) zorgt voor antioxidanten die helpen het lichaam gezond te houden. Je zal je zekerder voelen over je lichaam als je regelmatig traint, je hebt meer energie en voelt je zelfs wezenlijk aantrekkelijker.

5) Dress to Impress
Een ander adagium: “kleren maken de man” of "kleren maken de vrouw".

Wanneer je goed gekleed door het leven gaat straal je zelfvertrouwen uit. Mensen benaderen je anders, als je jezelf anders kleedt. Is dat duur? Het beste advies wat ik je kan geven: koop de helft minder kleding maar wel kwalitatief goed.

6) Zoek de vrije ruimte
Het is gemakkelijk om je in een gezelschap te verstoppen. Ga niet achter in een zaal zitten, maar voorin. Voorin zitten toont zelfvertrouwen: ik heb iets te vertellen. Als je staat, zoek geen hoek op, maar de vrije ruimte. Mensen zullen je eerder zien en je ook eerder benaderen.

Praat niet te veel maar zeg dingen die ertoe doen. Word jou een vraag gesteld, wacht even met antwoord geven. Vaak zal de vrager de vraag verduidelijken met extra informatie en zich daarmee in een afhankelijke positie manoeuvreren. In elk geval straal je met een kleine pauze uit dat je over het antwoord nadenkt en daarmee de vrager serieus neemt.

7) Weet meer dan je opponent
Bereid je voor! Weet je niet veel over een onderwerp, Google, lees Wikipedia of nog liever kies een paar goede boeken op een bepaald gebied.

Weet je niet welke? Gebruik Amazon om de meest populaire boeken over een bepaald onderwerp te vinden. Zij geven de gangbare kennis en mening weer. Laat zien dat je meer weet dan een ander, maar stel je nooit arrogant of verheven op.

8) Wees integer, vriendelijk en complimenteus
Mensen reageren positief op glimlachen en op stralende ogen. Geef waar mogelijke positieve reacties en complimenteer mensen. Gebruik daarbij weer de voornaam. Wees integer en praat niet over mensen die niet aanwezig zijn. Stel de ander vragen over zichzelf en praat niet teveel over jezelf.

9) Visualiseer je succes
Zorg dat je voor je iemand spreekt, je jouw eigen succes bepaalt. Visualiseer je succes. Als boogschutter schiet ik, elke keer als ik ga aanleggen, in gedachten pijl in de roos. Het visualiseren van succes geeft focus, rust en zelfvertrouwen. Je gaat er in geloven.

Nog een leuke oefening. Heb je in het verleden een groot succes gehad? Ga alleen in een kamer zitten, sluit je ogen en probeer je dat gevoel van totale euforie te herleven en als je dat gevoel bereikt bedenkt daar een symbool bij. Als je een voetbalwedstrijd gewonnen hebt denk bijvoorbeeld aan je voetbalschoen. Elke keer als je succes nodig hebt, denk je aan dit symbool.

10) Pak je Zen moment
Voor je iemand voor het eerst aanspreekt, voor je een belangrijke vergadering ingaat, neem enkele tellen rust en haal diep adem.

Denk aan je succes symbool en concentreer je op je houding en uitstraling. Neem nooit aantekenboekjes en pennen met je mee, daarmee geef je aan onderdanig aan de ander te zijn. Visualiseer je succes en Go for it!

En nu hoe verder? 
Ja ja, leuk die tips, maar mij lukt het toch niet?
Het opbouwen en uitstralen van zelfvertrouwen is niet iets wat je in een half uur lukt. De genoemde tips kunnen je zeker helpen, maar je moet er actief mee aan de slag. Je zult zien dat dit uiteindelijk zal leiden tot een gezonde dosis zelfvertrouwen en de bijbehorende uitstraling. En dat is het grootste cadeau wat je aan jezelf kunt geven!

Bron: tallsay.com