Bijna iedereen heeft wel eens gehoord van Karma. De meeste mensen denken dat het ‘jouw lot’ is. Populair gezegd betekent Karma in onze westerse cultuur dat 'mensen krijgen wat ze verdienen’. In de media wordt het te pas en te onpas zo gebruikt. Robert Doornbos stipte dit bijvoorbeeld zo aan over de crash van de beide Ferrari’s in de Formule 1 Grand-Prix van Singapore, alsof het een (terecht) gevolg was van eerdere acties door Sebastian Vettel enkele weken daarvoor. Let er maar eens op in je eigen omgeving hoe mensen het begrip Karma eigenlijk gebruiken. Kijk nu even naar jezelf: vind je dit ook? Neem je iets klakkeloos over omdat het je is verteld of heb je er goed over nagedacht?

Als je begrijpt wat Karma in essentie betekent, kan je het gebruiken als een krachtig hulpmiddel voor persoonlijke ontwikkeling en daarbij meer vrijheid en controle over jouw leven geven. Een eenvoudige uitleg van Karma volgens de boeddhistische leer is de volgende: “Karma is een actie, geen resultaat. Jij kunt de loop van jouw leven, nu op dit moment, veranderen door je willekeurige (opzettelijke) handelingen en (zelfvernietigende) patronen te doorbreken.”

Karma heeft niets te maken met 'lot'. Als je iets negatiefs doet, betekent dit niet automatisch dat jezelf daarna ook iets negatiefs moet/gaat overkomen om dit ‘te vereffenen’ (goed te maken). Zoals gezegd is volgens het boeddhisme de betekenis van het woord Karma letterlijk 'actie'. Karma is een energie die door (opzettelijke) actie gecreëerd wordt door gedachten, woorden en daden. Elke minuut creëren we Karma en dat wat we creëren treft ons elke minuut. Hoe is het misverstand in onze westerse samenleving over Karma dan ontstaan? Vanuit calvinistisch perspectief en kerkelijke doctrines hebben we 'iets buiten onszelf' nodig om gelukkig te zijn. Vanuit deze opvatting is ontstaan dat we Karma hebben veranderd in een soort geldautomaat (gebaseerd op ons ethisch en geestelijk gedrag). Als je dit westerse begrip van geluk kunt loslaten, kun je zien wat je echt nodig hebt. Dat je in het huidige moment 'het leven moet leven' en daarin je ware natuur gaat ontdekken. Klinkt dit wat ingewikkeld? Lees het dan zo; Karma is gewoon een energie. Het zijn jouw opzettelijke gedachten en acties die de energie nu en in de toekomst genereren en jouw leven beïnvloeden. Het heeft niets te maken met beloning of straf. Karma is onbevooroordeeld, het is van jezelf en jij kunt het controleren. Nu wil je natuurlijk graag weten hoe je Karma (jouw actie en energie) gebruikt als leidende kracht.

Eckart Tolle zegt daarover:
"Het leven geeft jou elke ervaring die het meest bijdraagt aan de ontwikkeling van jouw bewustzijn. Hoe je weet of dit de ervaring is die je nodig hebt? Omdat je die ervaring beleeft in het moment dat die zich aandient."

De beste manier om Karma positief voor jezelf in te zetten is om die te zien als een energie die je elk moment creëert. Elke opzettelijke actie of gedachte genereert deze energie. We voelen en beleven dit elke dag, en het wordt niet opgeslagen voor toekomstige 'straf of beloning'. Ter verduidelijking concrete voorbeelden. Als je altijd met woede op iets reageert, creëer je een geest van woede (en conditioneer je jezelf in een staat van woede). Evenzo, door te reageren op dingen met vrede en kalmte, creëer je de geest voor vrede en kalmte. Al deze kwaliteiten, zoals woede, ontevredenheid, vreugde, harmonie, enz. kunnen worden gezien als zaden en de bloemen die daaruit voortkomen.

Als we geboren worden zijn alle mentale kwaliteiten en emoties ‘zaden’ die kunnen ontkiemen en uitgroeien. Stel je voor dat deze zaden rusten in ‘de tuin’ van je gedachten en voortdurend worden gewassen of verwaarloosd door je opzettelijke gedachten. Afhankelijk van wat je denkt en doet, kunnen ze uiteindelijk groeien tot prachtige bloemen of verdorren en sterven. Het belangrijkste om te realiseren is dat de energie die we aan deze zaden geven, onze karmische energie is. Door te leven met aandacht, kunnen we de karmische geest waarnemen die in onze gedachten wordt geconditioneerd en daarmee ook (beginnen te) veranderen op hoe we reageren in ons dagelijks leven. Zonder bewuste aandacht, reageer je simpelweg op geconditioneerde gedachtepatronen. Conclusie: om Karma te gebruiken voor persoonlijke en spirituele ontwikkeling en als een kracht voor groot goed, hoef je alleen het licht van verstand op jouw leven te laten schijnen om karmische energie te identificeren en te laten werken om geluk te herkennen en voor jezelf te behouden.

"Hoe mensen jou behandelen is hun Karma, hoe je reageert het jouwe."
Wayne Dyer

Ten slotte: door te leven volgens deze (hopelijk hernieuwde) kennis van Karma, kun je mentale bagage loslaten en in plaats van Karma zien als aan jou toegewezen lot, jouw eigen leven regelen en in de gaten houden. Natuurlijk zijn er altijd factoren van buitenaf die van invloed zijn op je leven. Maar als je je begrip verdiept van hoe ware vrede en echt geluk eruit ziet, dan heb je absoluut het vermogen om het leven helemaal te ervaren, wat er ook gebeurt. En daar horen alle emoties bij. Karma laat zien dat jij de vrijheid hebt om zelf te beslissen wat er met jou gebeurt. Het zijn jouw opzettelijke handelingen en gedachten die jouw leven bepalen.

Erik Evers
www.watermankracht.nl