Over wat spiritueel ontwaken is bestaan allerlei verschillende theorieën. Je kunt het zien als een proces waarbij je je aandacht intuïtief verlegt van buiten jezelf naar binnen. De blokkades waar je tegenaan loopt negeer je niet langer, maar probeer je op te lossen. Zodat lichaam en geest met elkaar in balans komen en je leert om van jezelf te houden.

Ben jij spiritueel aan het ontwaken?
Steeds meer mensen hebben het gevoel dat ze spiritueel aan het ontwaken zijn. Voor sommigen is dit een traag en geleidelijk proces terwijl het voor anderen juist heel plotseling gaat. Maar hoe langzaam of snel je ook ontwaakt, de kans is groot dat je stuit op weerstand. Spiritueel ontwaken gaat namelijk gepaard met grote, innerlijke veranderingen. Het kan soms zelfs voelen alsof je jezelf verliest. Belangrijk is om te onthouden dat bijna alle grote transformaties verwarring teweeg brengen. Je zult het oude moet afbreken om ruimte te maken voor nieuwe inzichten. Waar dit uiteindelijk toe leidt? Houden van jezelf, het meest verhevene dat je als mens kunt doen. Want alleen als je van jezelf houdt en jezelf volledig accepteert kun je in liefde naar anderen kijken en leef je met meer respect voor mens, dier en natuur.

De 7 tekenen
Maar hoe weet je nou dat je spiritueel aan het ontwaken bent? Hoewel dit proces voor ieder mens op een eigen, unieke manier verloopt zijn er tekenen waar je op kunt letten. De 7 belangrijkste signs of awakening vind je hieronder:

Je zoekt vaker de natuur op
Vond je in het bos wandelen vroeger suf, als je spiritueel aan het ontwaken bent word je als een magneet naar groene gebieden getrokken. Je in de natuur begeven helpt je namelijk met naar binnen keren omdat je minder wordt afgeleid door allerlei externe prikkels. Je voelt misschien zelfs de drang om bomen waar je eerst straal aan voorbij liep aan te raken. Je gaat intuïtief aanvoelen dat het universum bestaat uit energie, vibrerend op verschillende hoogtes. Zelfs voorwerpen zo hard als steen. En dus ook bomen. Bomen hebben een bepaalde trillingsfrequentie die ze met je kunnen delen. Ze zijn een bron van universele energie die emotionele genezing kan bewerkstelligen. En dat kan heel prettig zijn als je tijdens het spiritueel ontwaken te maken krijgt met oud zeer en eenzaamheid.

Je ervaart gevoelens van eenzaamheid
Als je spiritueel aan het ontwaken bent, kun je je knap eenzaam voelen. Je bevindt je in een transformatieproces en bent meer naar binnen gekeerd dan voorheen. Hierdoor voel je je minder aangetrokken door sociale aangelegenheden. Maar er is nog iets aan de hand. Spiritueel ontwaken is voor jouw gidsen het teken dat hun werk er op zit. Ze zijn bij je geweest op al je reizen in al je incarnaties. Maar nu is het tijd dat ze zich terugtrekken en ruimte maken. Zodat jij jouw eigen levensgids wordt.

Je hecht minder waarde aan materie
Zodra je spiritueel ontwaakt hecht je steeds minder waarde aan materie. Je kunt nog altijd genieten van mooie dingen, maar niet omdat er toevallig een duur merk op staat. Je wordt gevoeliger voor het eerlijke en authentieke verhaal achter de producten die je koopt. Ook zul je merken dat je je geld liever uitgeeft aan reizen en ervaringen dan aan spullen.

Je eetpatroon verandert
Ben je opeens een paar kilo aangekomen of afgevallen? Ook dit kan een teken zijn van spiritueel ontwaken. Je gewicht is namelijk verbonden met je hormoonhuishouding die op zijn beurt wordt gestuurd door emoties. En als je spiritueel aan het ontwaken bent kunnen je emoties alle kanten op vliegen. Wat je óók kunt merken is dat je opeens rare voedselkeuzes maakt en zin krijgt in dingen die je anders nooit zou eten. Ook kunnen er voedingsintoleranties en allergieën aan het licht komen. Hoe meer je open gaat staan voor hogere energieën, hoe gevoeliger je energiesysteem wordt. Je lichaam vertelt je wat het niet langer nodig heeft of wat je niet langer dient.

Je zorgt beter voor je lichaam
Niet om af te vallen of rimpels te voorkomen, maar omdat het veel beter voelt om je lichaam op een zuivere manier te voeden. Hoe minder energie er nodig is om afvalstoffen in je lijf op te ruimen, hoe meer ruimte er ontstaat om aan spirituele groei te werken.

Je derde oog gaat open
Door oude volkeren werd de pijnappelklier het derde oog genoemd. Ze zagen de klier als de poort tussen de fysieke en spirituele wereld. Binnen veel culturen en religies staat het derde oog dan ook voor het hoogste bewustzijn dat wij mensen kunnen bereiken. Het derde oog is een energetisch oog waarmee je dingen kunt ‘zien’ die je met je fysieke zintuigen niet kunt waarnemen. Soms voel je dat een situatie niet pluis is of dat er gevaar dreigt. Zonder dat er iets te zien, horen ruiken is. Je derde oog staat dan open en geeft je een waarschuwing waar je maar beter naar kunt luisteren. Als je spiritueel aan het ontwaken bent, gaat je derde oog verder open staan. Je merkt dat je intuïtie sterker wordt en je dromen levendiger. Je voelt emoties van anderen mensen beter aan en wordt creatiever.

Je wordt gevoeliger voor de invloed van de maan
Veel planeten staan te ver bij ons vandaan om invloed uit te oefenen op hoe je je voelt. Maar de maan is wél dichtbij, zelfs 400 keer dichterbij dan de zon. Haar aantrekkingskracht is groot genoeg om de getijden te bepalen. En omdat je als mens voor ongeveer 70% uit water bestaat is het niet zo gek dat de maan ook van invloed is op je stemming en energiepeil. Sterker: ze verhoogt ons bewustzijn en intuïtie. Zodra je spiritueel aan het ontwaken bent, word je veel gevoeliger voor de cyclus van de maan. Gedurende de maand gaat de maan door 4 fasen: wassende maan, half volle maan, volle maan en afnemende maan. Elke fase heeft haar eigen unieke kracht. Als je spiritueel aan het ontwaken bent voel je beter aan dat deze verschillende krachten van de maan je helpen bij het manifesteren van je intenties.

Houden van jezelf
Spiritueel ontwaken is geen proces met een duidelijk begin-, en eindpunt. Misschien wel de beste manier om te bepalen hoe ver je op weg bent, is aanvoelen hoeveel je van jezelf houdt. Waarbij ‘van jezelf houden’ meer is dan een vaag begrip. Het betekent dat je niets doet dat tegen je werkelijke behoefte in gaat. Je maakt dus keuzes in je relatie, werk, vriendschappen etc. die passen bij je innerlijke behoeften. Dat is lang niet altijd makkelijk en voelt soms egoïstisch, maar is wel essentieel om je eigen pad te vinden en spiritueel te ontwaken.

Bron: Evelyn van Hasselt / Holistik.nl