Steeds meer jonge vrouwen kiezen ervoor om te stoppen met de pil en veelal om dezelfde redenen: een verminderd libido, stemmingswisselingen, misselijkheid, een verhoogde bloeddruk en/of gewichtstoename. Dit rijtje symptomen was ook voor de Zweedse kernfysicus Elina Berglund de reden om het gebruik van de pil te staken. Ze was de hormonen en de bijwerkingen zat en ging op zoek naar een alternatief.

Zoektocht naar een alternatief 
In haar zoektocht kwam Berglund bedrogen uit. Een goed alternatief bleek er namelijk niet te zijn, althans niet hetgeen waar zij naar speurde: een anticonceptiemethode zonder de noodzaak van medicatie of een ingreep. Om deze reden besloot ze zelf - samen met haar man Raoul Scherwitzl (ook kernfysicus van beroep) - een alternatieve methode te ontwikkelen: een app. 

Natural Cycles
Tijdens het ontwikkelingsproces ontdekte Berglund dat haar lichaam na de ovulatie tot een halve graad warmer was dan normaal door een gestegen progesteronlevel. Deze kennis implementeerde ze - naast een aantal variabelen - in een algoritme. Het resultaat: Natural Cycles. Een app die je op basis van je temperatuur vertelt of je vruchtbaar bent of dat je je gang kunt gaan. Natural Cycles is de eerste anticonceptie-applicatie die - na twee klinische studies en een analyse van het Duitse certificeringsbureau Tüv Süd - gecertificeerd en medisch goedgekeurd is (!). 

Vergelijkbaar met de pil 
Kristina Gemzell Danielsson, onderzoeker aan het Karolinska-instituut in Stockholm en tevens gynaecoloog, bevestigt tegenover Trouw dat de effectiviteit van de app vergelijkbaar is met die van de anticonceptiepil. Bij uitstekend gebruik is de kans om zwanger te worden 0,5% op jaarbasis. Dit komt in de (iets minder perfecte) praktijk neer op een kans van 7%. Deze score staat gelijk aan de score van de hormoonpil. Een kanttekening hierbij: uiteraard op voorwaarde dat de app constistent gebruikt wordt.

Temperatuur 
Hoe het precies in zijn werk gaat? De app vraagt je elke ochtend om je temperatuur te meten en de uitslag in te vullen. Vervolgens geeft de applicatie je groen licht (dit betekent dat je safe bent) of rood licht (dit betekent dat je beter een condoom kunt gebruiken). Berglund zegt in Trouw over het gebruik: 'De app moet je cyclus leren kennen. In het begin heb je dus misschien evenveel rode als groene dagen, maar na een aantal cycli is de verhouding ongeveer tweederde groen, eenderde rood.'

Op dit moment wordt de app door 150.000 vrouwen in 161 verschillende landen gebruikt en kunnen we volgens Danielsson spreken over 'een doorbraak'. Toch raadt ze niet iedereen aan om de pil te vervangen door de app: 'Het vraagt motivatie. Je kunt niet een dag geen zin of tijd hebben om je temperatuur te meten.' Het zijn vooral vrouwen van boven de 20 jaar met een vaste partner die ze Natural Cycles adviseert. 

Waarschuwing 
Danielsson waarschuwt voor vergelijkbare apps, aangezien de werkzaamheid van andere methoden onvoldoende is onderzocht en de betrouwbaarheid dus niet gewaarborgd kan worden. Over de app van Berglund zegt ze: 'De nauwkeurigheid van Berglunds algoritme onderscheidt haar methode van de rest. Zo houden niet alle applicaties rekening met het feit dat spermacellen tot zo'n vijf dagen in het vrouwenlichaam kunnen overleven.' 

O, en interessant om te weten als je zwanger wilt worden: je kunt de app ook op de 'zwangerstand' zetten. Wat dit inhoudt? Als je de app gedurende een aantal cycli hebt gebruikt, is het algoritme in staat je precies te vertellen wanneer je het meest vruchtbaar bent. 

Wil je meer informatie over Natural Cycles? Klik dan hier.

Bron: jan-magazine.nl
Foto: londonbeautyqueen.com