Bijna iedereen heeft er wel eens last van en ze zijn moeilijk te onderdrukken, je zenuwen. Of het nu gaat om een belangrijke afspraak, een presentatie, een examen of iets anders dat je zenuwen level behoorlijk doet stijgen. Voor de een zijn kleine dingetjes al spannend, terwijl de ander pas echt bij grote gebeurtenissen gaat nagelbijten. Dit verschilt natuurlijk per persoon, maar voor iedereen geld wel dat we het liefst zo snel mogelijk van deze zenuwen af willen. Soms zijn ze namelijk zo erg dat ze onze prestaties beïnvloeden en dat willen we al helemaal niet. Vandaar hebben wij onderzocht hoe je van deze zenuwen af kunt komen of ze kunt verminderen.

Zenuwen zijn goed
We doen altijd negatief over zenuwen, maar wist je dat het eigenlijk iets heel positiefs is? Het zorgt er namelijk voor dat we in staat zijn om alert te reageren, hierdoor zullen we sneller beslissingen nemen tijdens gebeurtenissen. Helaas komt het ook voor dat we in paniek uitbreken en gaan zweten als een gek. Hoe zorgen we er nou voor dat deze zenuwen dan ook zo positief worden voor ons?

Tips en tricks
Allereerst zijn er een aantal trucjes die ervoor kunnen zorgen dat jij je zenuwen onder bedwang kunt krijgen. Je ademhaling is hierbij het aller belangrijkste en voor een echte goede concentratie kun je ook je ademhaling even aanpassen. Het beste is om 4 seconden in te ademen en 7 seconden uit te ademen, zo krijgen je hersenen een seintje dat je kunt relaxen. Een truc wat ook helpt en we niet vaak genoeg kunnen zeggen is: een goede voorbereiding is het halve werk. Wat wil jij eigenlijk vertellen tijdens die presentatie of afspraak. Tijdens een tentamen is het ook een manier van begrijpen en leren. Tot slot moet je altijd overdrijven tijdens examens, presentaties of andere belangrijke gebeurtenissen. Is jou presentatie straks in het Engels en twijfel je over jouw taalkennis? Gooi er een lekker overdreven accent tegenaan en mensen geloven je!

Kalmeer niet!
Deze bovenstaande tips kunnen ervoor zorgen dat jij jouw zenuwen de baas wordt, helaas werkt dat niet bij iedereen zo. Dit ligt niet aan jou, hier is een logische verklaring voor. Uit onderzoek blijkt namelijk dat je niet moet kalmeren als je nerveus bent. Huh, maar presteren met zenuwen gaat ook niet toch? Nee dat klopt, ze vertellen ons namelijk dat je zenuwen kunt (om)buigen. Zorg ervoor dat die spanningen weggaan en denk aan positieve dingen. Ga nu niet alleen maar aan witte stranden en blauwe zeeën denken. Nee, denk aan waarom deze prestatie zo belangrijk voor jou is. Waarom wil je dit en wat haal je eruit als je deze  gebeurtenis succesvol weet af te ronden? Je kunt bijvoorbeeld heel lang aan een prestatie hebben gewerkt, het kan zorgen voor promotie of je wilt simpelweg je studie of cursus afronden.

Stop en Go
Denken aan het slagen van deze gebeurtenis, geloven in jezelf en weten waarom je dit doet in positieve zin. Helpt écht bij het verslaan (ombuigen) van je zenuwen. De onderzoeken noemen deze ‘truc’ het stop- en go systeem, het gaat hier om het stoppen van jezelf tegenover er juist voor gaan. Je gedachten ombuigen van iets negatief naar iets positiefs zorgt voor een goed resultaat. Denk bijvoorbeeld aan The Voice Of Holland audities, je ziet hier vaak dat mensen het niet meer houden van de zenuwen en daardoor vaak slechter gaan zingen dan normaal. De meeste van deze mensen hebben zichzelf van te voren gekalmeerd of een poging tot. Dit is het welbekende Stop-systeem, waarbij je jouw zenuwen zogenaamd probeert te stoppen. Andere mensen daarentegen hebben van deze negatieve zenuwen de positieve gedachten gemaakt dat ze dit heel graag willen en daarom hun uiterste best gaan doen. Deze mensen buigen hun negatieve gedachten om naar iets positiefs, het go-systeem.

Dus vanaf nu hebben we er ZIN in, GAAN we ervoor en KUNNEN we het allemaal wel aan! You go girl! (or boy!)

Bron: fem-fem.nl
Foto: Instagram