We hebben allemaal weleens moeite om onze ogen open te houden na een lange dag of nacht, of het nu languit op de bank is of op kantoor achter je laptopje. Even lijk je in te dutten en begin je te knikkebollen, waarna je het gevoel krijgt dat je valt en wakker schrikt voordat je ook maar écht hebt kunnen slapen. Hoe komt dit?

Deze zogenaamde trekkingen en schokken heten hypnagoge schokken of slaapstuipen en komen voor wanneer je spieren onwillekeurig samentrekken. Vaak zijn dit de beenspieren en dit werkt als een soort spasme of zenuwtrekje; iedereen heeft er wel eens last van.

Slaapwetenschap-professor Jason Ellis van de Northumbria University denkt dat dit trekje ons vroeger waarschijnlijk beschermd heeft tegen roofdieren. Door nog één laatste keer wakker te worden voor echt te gaan slapen, konden onze voorouders nog even checken of de kust veilig was wat betreft roofdieren. Hierbij konden ze ook nog eens checken of ze een goede slaapplek hadden gekozen, aangezien slapen soms in een boom moest of naast een klif. Wat hij ook suggereert, is dat de schokken veroorzaakt worden door het fysiologisch systeem, dit systeem zet alle natuurlijke processen in gang in je lichaam. Hierbij ontstaat er eigenlijk een gevecht tussen dat systeem en je lichaam, omdat je lichaam wakker wil blijven, waarna het spasme plaatsvindt om je wakker te schudden.

Het is niet bepaald een heel prettig gevoel, maar je kunt er wel iets tegen doen. Zolang je geen dingen meer doet of eet die ervoor kunnen zorgen dat je lichaam wakker wil blijven, blijft dit effect ook uit. Neem bijvoorbeeld geen cafeïne meer in de avond. Andere oorzaken die meer hypnagoge schokken kunnen veroorzaken zijn stress, oververmoeidheid en een onregelmatig slaappatroon.

Overigens worden deze spasmes ook minder naarmate je ouder wordt, maar er helemaal van afkomen gebeurt waarschijnlijk nooit.