Wat krijg je als je een Land Rover Defender volstouwt met demontabele meubels en daarmee van Huisduinen naar Ibiza reist? Een avontuur! "En als je dat avontuur dan ook nog met je vijftienjarige dochter aangaat, wordt het een ervaring om nooit meer te vergeten", aldus Erwin Smit.

Als eigenaar van Opsetims maakt Erwin inmiddels alweer vele jaren eigenhandig (kinder)meubels in zijn atelier in Huisduinen. “Een hobby die gaandeweg is uitgegroeid tot beroep vanaf het moment dat ik voor het eerst wat meubeltjes maakte voor mijn eigen kinderen, omdat ik in de winkels niet kon vinden waar ik naar op zoek was. Daar ben ik vervolgens nooit meer mee gestopt en mijn doelgroep heeft zich in de loop der jaren steeds verder verbreed; van puur mijn eigen kinderen tot nu in feite iedereen.” 

Nieuwerwets vintage
Inspiratie voor zijn werk put Erwin uit van alles en nog wat. Zo ook uit Ibiza waar hij in het verleden regelmatig kwam."Het eiland wordt steeds populairder en meer en meer mensen hebben er een huis. Daarnaast waait de Ibiza-trend qua mode en interieur ook over naar Nederland" Dit inspireerde Erwin tot het zelf maken van wat leuke meubels in Ibiza-stijl. Alleen dan niet voor de verkoop in Nederland, maar in principe juist op het eiland zelf. “You never know...” Nieuwerwetse vintage meubels moesten het worden. “En dat zijn het ook. Ze ogen vintage, maar zijn toch echt nieuw gemaakt.” 

Samen met dochter
Dit project ging hij overigens niet in zijn eentje aan. “Heel bijzonder, maar ik heb mijn jongste dochter Deirdre betrokken bij dit avontuur. Ik maak de meubels, zij schildert ze in Ibicenco kleuren. Een prachtige samenwerking, helemaal voor mij als vader.” En als het resultaat er dan ook nog eens mag wezen, zou je denken dat niets het succes nog in de weg kan staan.

Hoewel... “Ik heb de meubels gemaakt in mijn eigen atelier in Nederland, maar ze moesten dus naar Ibiza. En om nou alles duur te laten verschepen...”

De oplossing vond Erwin in een van zijn andere passies: zijn Land Rover Defender met daktent. “Gelukkig had ik de meubels bij voorbaat al heel bewust demontabel gemaakt om ze makkelijker te kunnen vervoeren. Het was even passen en meten, maar uiteindelijk paste alles precies in de Defender, zelfs het Ibiza Heaven Bed.”

Er bleef bovendien nog voldoende ruimte over voor dochter Deirdre. 

Op naar Ibiza
“Met de auto volgeladen zijn wij de eerste dag van ons roadtrip avontuur naar Dijon gereden. Een eerste nachtje in de daktent, maar helaas met ontzettend slecht weer. Niet alleen ’s nachts, maar ook overdag tijdens het rijden.” Toch wist het tweetal op tijd Barcelona te bereiken om daar de boot naar Ibiza te pakken. “Het was overigens nog wel even zoeken naar de juiste terminal. En ter plekke werden we ook best gek aangekeken vanwege die overvolle auto. Het heeft even geduurd voor we ze duidelijk hadden gemaakt wat we met die spullen gingen doen en we ook daadwerkelijk permissie kregen om met alles aan boord te gaan.” Na een nachtje op het water kon het Ibiza avontuur dan toch echt beginnen. 

Gekkenwerk
“Samen met een fotograaf zijn wij het eiland over gecrost om op de prachtigste plekken onze meubels uit te laden en ze mooi neer te zetten voor de foto. Ontzettend leuk om te doen, maar wel echt gekkenwerk. Mijn dochter vroeg zich dan ook terecht een paar keer hardop af wat we in hemelsnaam aan het doen waren. Uitladen, in elkaar zetten, fotograferen en alles weer terug in de auto om vervolgens ergens anders weer hetzelfde te doen.” Maar uiteindelijk komt altijd alles goed, weet Erwin, en dat is dan ook aan het resultaat van de foto’s te zien. 

Op de bonnefooi
Hier stopte echter niet het avontuur voor vader en dochter. "Toen al het fotograferen achter de rug was en de meubels veilig bij Haco waren aangekomen - zij verzorgen de verkoop, zijn we met zijn tweetjes nog een dag of vier op het eiland gebleven. Lekker op de bonnefooi rondtuffen en wel zien waar je uitkomt. Vroeger deden we dat ook en dan sliepen we gewoon op het strand, maar dat vond Deirdre net iets te veel van het goede. De daktent vormde dus ook deze paar dagen een uitkomst" 

Opvallend vond het tweetal het grote aantal andere Defenders dat ze tijdens hun roadtrip over het eiland zagen rijden. “Het mooie is, normaal gesproken zwaai je altijd naar andere Defender rijders als je ze onderweg tegenkomt. Dat deden wij op Ibiza dus ook, maar vrijwel niemand zwaaide terug. Heel vreemd! Tot we hoorden dat de meeste Defenders hier gewoon huurauto’s zijn, met name verhuurd aan ‘glamourpoesen’, die zijn natuurlijk helemaal niet op de hoogte van deze traditie...” 

Wordt vervolgd?
Na veertien dagen en 4.500 kilometer op de teller kwam er een einde aan het vader-dochter avontuur. “Een avontuur dat we samen hebben gecreëerd en dat bij mij ook mooie, emotionele herinneringen van vroeger naar boven bracht, uit de tijd dat Deirdre nog klein was en we als gezin vaak op vakantie gingen naar Ibiza. Maar ook een avontuur dat voor nieuwe, blijvende herinneringen heeft gezorgd. Samen werken en samen reizen met je dochter... In mijn ogen nog een kleine meid, maar, zoals ik die twee weken heb mogen ervaren, inmiddels veel volwassener dan ik dacht. Kleine meisjes worden groot.” Of dit Ibiza avontuur ook groot wordt, en wellicht een staartje krijgt, is nog even afwachten. “Maar een avontuur ga ik nu eenmaal nooit uit de weg...” 

Bron: