L'Estartit is een zalige plek om vakantie te vieren. Het biedt bezoekers een onlangs gerenoveerde strandpromenade van bijna 2,5 kilometer, een grote verscheidenheid aan feesten, tal van bars en restaurants met terrasjes om overdag en op zwoele zomeravonden van te genieten, een rijk historisch en natuurlijk erfgoed. Ontdek hier alles wat je moet weten over deze bestemming!

Ontdek de Medes eilanden
L'Estartit is van een verrassende natuurlijke schoonheid. Het stadje is omringd door heuvels en biedt een grote verscheidenheid aan stranden, plus een fantastisch uitzicht op de Medes eilanden. Verschillende stranden zijn zelfs beschermd gebied en onderdeel van een natuurpark, net als de Medes eilanden zelf die je al op 2 kilometer vanuit het centrum van het stadje kunt zien.Dit is trouwens een uitstekende plek om te duiken!

Kies je favoriete strand van de dag
De kustlijn van L'Estartit kan wordt onderverdeeld in drie hoofdstranden: Playa Gran (1 kilometer lang en 100 meter breed), Playa Els Griells (500 meter lang en 50 meter breed) en Playa de Pletera (1,8 kilometer lang en 70 meter breed). Al deze stranden hebben fijn, goudkleurig zand. 

Maak je keuze uit een tiental watersporten
Met de jachthaven van L'Estartit zo dicht bij het centrum van de stad, is er een weelde aan watersportbedrijfjes. L'Estartit is echt een stadje dat naar de zee is gericht en waar je kunt surfen, duiken, snorkelen en zelfs waterskiën. Grijp je kans!

Wij raden de volgende bedrijfjes aan: Club Nautico Estartit en Lassdive zijn de beste voor windsurfen, Escuela Nautic & Diving is heel goed om te snorkelen, Aquatica en Calypso organiseren snorkel-en duiksessies en Eolis kite is de bekendste onder de kitesurfers. Er zijn er verder nog veel meer om uit te kiezen.

Bezoek de mooiste middeleeuwse dorpjes
Een bezoek aan een rustig middeleeuws dorpje waar je je verbeelding de vrije loop kunt laten, is een prima aanvulling op een ontspannende strandvakantie.

Je kunt het middeleeuwse erfgoed van de streek op verschillende manieren ontdekken. Met de auto, per fiets of zelfs te voet, het maakt niet uit. Je zult steeds op verrassende dorpjes stuiten. De interessantste zijn Pals, Pertallada, Ullastret, Cruilles, Canapost, Monells, Palau-sator en Madremana. 

Tik originele geschenkjes op de kop aan de lokale marktkraampjes
Neem je graag souvenirs en geschenkjes mee naar huis of hou je van gezellig kuieren langs kleurrijke marktkraampjes, begeef je op donderdag dan zeker naar de lokale markt. 

Je vindt er origineel handwerk, speelgoed, handgemaakte kleding en verse, lokale landbouwproducten. Je staat er in direct contact met producenten en artistieke handelaars, de prijzen zijn redelijk, de producten uniek en de kwaliteit hoog. Dit is zo veel beter dan de gewone souvenirwinkels en commerciële centra, op alle vlakken. En zo veel leuker!

De donderdagse markt van L'Estartit is een van de populairste markten aan de Costa Brava, zowel vanwege de omvang als de diversiteit van de producten. Een andere markt die ook heel populair is, is die van het naburige Torroella de Montgrí op maandag.

Glijd over het water in paddle surf-stijl
Op het belangrijkste strand van L'Estartit wordt nog een watersport nu steeds populairder, terwijl voordien alleen een paar enthousiastelingen die beoefenden: paddle surfen of stand-up paddle surfen.

Een heerlijke manier om je één te voelen met de zee, op het ritme van de golven. Bij zonsondergang is de ervaring echt uniek. Je zult als herboren weer uit het water komen, en ook je arm -en beenspieren zullen moe maar voldaan zijn. Een prima en uiterst ontspannende manier om aan een betere conditie te werken op vakantie!

Beleef de beste feesten van L'Estartit
De aantrekkingskracht van L'Estartit schuilt ook in het grote culturele erfgoed en de vele lokale tradities, die geweldige feesten met zich meebrengen, met typische dansen en parades van reuzen, concerten aan zee en wilde tradities, zoals het springen over vreugdevuren op het strand. Uiteraard gaat dit alles gepaard met heel veel eten en drinken. Er is voor elk wat wils, en veel van deze feestelijke activiteiten zijn juist speciaal ontworpen voor gezinnen, om samen van te genieten met de kinderen. Uit eigen ervaring kunnen wij vertellen dat Kim's Bar zeker de moeite waard is om lekker een hapje te eten of wat te drinken. Met of zonder kids! De Bar is sinds kort in een nieuw jasje gestoken, dus nog meer reden om even te gaan kijken.

De belangrijkste feesten van de stad zijn:
Parade van de Drie Koningen - de avond van 5 op 6 januari 
Carnaval – februari
Día de Sant Jordi – 23 april
Fiesta del Parque Natural de Montgrí, Islas Medas y Bajo Ter – mei
Noche de San Juan – 23 juni
Fiesta de Santa Carmen – 16 juli
Fiesta Mayor de Santa Anna – 26 juli
Jazz Festival l’Estartit – juli en augustus
Día Nacional de Cataluña – 11 september
Fiesta de Santa Llúcia – 13 december

De hele Costa Brava streek rondom L'Estartit is bezaaid met mooie plekjes en tal van mogelijkheden voor het grootste vakantieplezier

Bron: vakantiehuizenspanje.nl
Foto: Quim Arqués