Als je je in een gelukkige relatie bevindt, dan weet je dat waarschijnlijk zelf ook wel. Toch blijft het altijd fijn om wetenschappelijke bevestiging te krijgen. Hoe komt het dat sommige relaties vrijwel direct stranden en anderen een leven lang stand houden? Als je deze dingen met je partner doet, dan zit het volgens de wetenschap dus blijkbaar wel goed.

1. Jullie doen samen huishoudelijke klusjes

Couples who do the dishes together, stay together.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat het delen van huishoudelijke klusjes véél meer teweeg brengt dan alleen het verlichten van de werklast. Naast trouw en seks, is dit namelijk het derde cruciale aspect van een succesvolle relatie. Het is zelfs zo dat stellen waarvan de man meer in het huishouden doet, meer en betere seks hebben. Waar is die theedoek?

2. Jullie blijven nieuwe dingen proberen
Gaan jullie iedere date night naar dat eeuwige Italiaanse restaurant?  Spice things up a little! De pasta is er vast heerlijk, maar je wordt er gelukkiger van als je af en toe iets nieuws probeert. 

Onderzoek laat namelijk zien dat het delen van nieuwe ervaringen er écht voor kan zorgen dat je weer even vlinders in je buik krijgt. Hoewel het normaal is dat de romantiek langzamerhand terugloopt, zorgen gelukkige stellen er op deze manier voor dat het nooit helemáál verdwijnt.

3. Jullie zijn niet bang om alleen te zijn
Tijd kunnen doorbrengen zonder de ander is ook een sleutel tot een succesvolle relatie. In ieder geval kan gebrek aan persoonlijke ruimte een relatie om zeep helpen, zo blijkt uit onderzoek. Over het algemeen hebben vrouwen hier meer behoefte aan dan mannen, maar bijna een derde van de participanten gaf aan graag meer ruimte te krijgen van hun partner. Het is dus héél gezond om niet alles met je wederhelft te delen, maar ook zelf een leven te hebben. 

4. Jullie hechten waarde aan intimiteit
Of jullie nu één keer per week of vijf keer per week seks hebben, intimiteit is minstens zo belangrijk voor een goede relatie. Hoewel het logisch is om je af en toe af te vragen of jullie wel genoeg seks hebben, blijkt uit onderzoek dat stellen niet gelukkiger worden als ze het vaker dan één keer per week doen. Natuurlijk ontmoedigen we dit niet, maar kussen en knuffelen is dus mínstens zo belangrijk.

 

Bron: nsmb.nl