Koud douchen heeft bewezen een geweldig effect te hebben op je gezondheid en welzijn. Zoiets simpels als het roteren van de temperatuurknop kan een zeer grote verbetering in je leven brengen.

In dit artikel zal ik dieper ingaan op de vele voordelen van koud douchen, maar ook hoe JIJ het lef krijgt om dit te gaan doen. Want het is niet gemakkelijk.

Koud douchen geeft je een sterke wilskracht
Van alle artikelen die er op het internet staan over koud douchen, noemt er geen één dit waardevolle voordeel. Persoonlijk denk ik dat deze het meest belangrijk is. Door koud te douchen, ontwikkel je namelijk een ijzersterke wilskracht.

Het verbetert je emotionele veerkracht
Ben jij snel bang, boos of gefrustreerd? Neem vaker koude douches! Het koude water traint je zenuwstelsel om veerkrachtiger om te gaan met stress. Koude douches creëren lichte oxidatieve stress op je zenuwstelsel, waardoor na verloop van tijd je lichaam hier aan went. Het maakt je kalm, koel en geaard.

Het versterkt je immuniteit
Een van de grote voordelen van koud douchen, is dat het je immuunsysteem versterkt. Een studie uit Engeland laat zien dat het nemen van regelmatige koude douches het aantal witte bloedcellen in je lichaam doet verhogen. De hypothese hiervoor is dat het koude water je lichaam dwingt om je metabolisme en immuunsysteem te activeren. Hierdoor worden er meer witte bloedcellen aangemaakt.

Je alertheid neemt toe
Als jij zo dapper bent geweest om al eens onder een koude douche te staan, weet je dat het in het begin lastig is om te blijven ademen. Schrik hier niet van!

Deze extreem diepe manier van ademhaling zal de zuurstof in je lichaam drastisch omhoog gooien. Dit in combinatie met een versnelde hartslag, resulteert in een natuurlijk dosis energie gedurende de dag.

Het verbetert je huid en haren
Als je niet gemotiveerd wordt om je beter te voelen, wees dan gemotiveerd om er beter uit te zien. Een van de beste manieren om je huid en haren te verbeteren zijn koude douches.

IJskoud water helpt je huid om niet teveel natuurlijke oliën te verliezen. Voor je haren geldt hetzelfde voordeel. Verder zorgt het koude water dat je haarzakjes plat blijven en verstevigt het de grip van het haar aan de schedel. Hierdoor ziet je haar er glanzend en gezond uit.

Koude douches verminderen je depressie
Een van de meest gehoorde effecten van koude douches is dat het de symptomen van depressies sterk verminderd. Het stimuleert namelijk het fenomeen wat bekend staat als ‘the blue spot’. Op deze plek in je hersenen is het meeste ‘noradrenaline’ aanwezig. Dit is een neurotransmitter die een grote rol speelt in het terugdringen van een depressie.

 

Je wordt er wakker van
Logischerwijs, zal een ijskoude douche er voor zorgen dat je WAKKER wordt. Ik heb het al gehad over de toename van alertheid, maar als je moeite hebt met opstaan, zullen koude douches dit zeker veranderen.

Ironisch genoeg, zorgt het ook voor een goede nachtrust, zie punt 8.

Koude douches laten je lekker slapen
Een koude douche zal je zeker wakker maken in de ochtend, maar het is ook één van de beste manieren voor een geweldige nachtrust.

 

Maak er een experiment van
Zeg tegen jezelf, ik ga dit 30 dagen doen om te kijken wat het met me doet. De eerste keer zal het moeilijkst zijn, maar het wordt steeds gemakkelijker. Het hoeft geen permanente levensverandering te zijn, je kan na 30 dagen nog altijd stoppen, maar geef het de kans om te kijken wat het met je doet.

Wat je ook doet, neem het niet te serieus en zie er de humor en lol van in. Als je er veel stress door ervaart, moet je het niet doen. Het is de bedoeling dat het je leven verbetert, niet verslechtert.

Bron: leefbewust.nu