Signalen dat je echt even tijd nodig hebt voor jezelf zie je vaak sneller over het hoofd dan je denkt…

Signalen dat het tijd is om jezelf terug te trekken
Tijd voor jezelf is iets waar veel mensen een chronisch tekort aan hebben. Dit hoeft trouwens niet altijd een probleem te zijn, maar soms snakken we naar even 'helemaal niets en niemand'. Iets dat volgens het taoïsme volstrekt normaal is. Eén van de grondbeginselen van deze Chinese levensfilosofie is dat periodes van inspanning en ontspanning elkaar dienen af te wisselen. Want alleen dan ben je als mens in balans. Het is daarom belangrijk om na een drukke periode over te schakelen op ‘yin’ energie, de vrouwelijke tegenpool van mannelijke ‘yang’ energie. Typische yin woorden zijn: binnen, rust, voelen, donker, zacht en langzaam. Maar hoe voel je nou aan want het tijd is om ‘in yin te gaan’?

Signalen
Er zijn verschillende signalen waar je op kunt letten. Zo weet je dat je voorraad mannelijke yang energie begint op te raken als:

-Je lichamelijk begint te kwakkelen en bijvoorbeeld keelpijn krijgt of een stijve nek
-Je minder geduld hebt met de mensen om je heen en vaker uit je slof schiet dan normaal
-Communiceren je tegen gaat staan en het steeds langer duurt voordat je reageert op belletjes, appjes etc.
-Je moeite hebt om je te concentreren en warrig wordt
-Je je nerveus en gespannen voelt
-Je nog steeds moe bent als je wakker wordt
-Je als een zoutzak op de bank ploft en het niet op kunt brengen om te koken
-Je in de sportschool al naar huis wilt voordat je goed en wel bent begonnen

Je terug trekken
Volgens de taoïsten doe je er verstandig aan om je leven als ‘vrouw-in-yin’ klein, rustig en zacht te houden. Het lijkt op vakantie, alleen plan je een yinfase niet, je geeft je eraan over. Het is een periode van loslaten, achterstallig onderhoud plegen en herstellen. Zie het als een soort winterslaap, maar dan in de zomer (of ieder ander seizoen). Maar hoe je dat dan, je terug trekken op één van de drukste plekken van deze planeet? Wat helpt om is het uitzetten van telefoon, laptop en tv. Al is het maar voor even. Ook fijn: in bad gaan, rustgevende geurkaarsen branden en een masker nemen.

Strandwandeling
Wat je ook kunt doen is een heilzame strandwandeling maken, het liefst alleen. Het ruisen van de zee is een natuurlijk geluid dat door je reptielenbrein (het oudste deel van je hersenen) als veilig wordt herkent. Dit in tegenstelling tot mechanische en industriële geluiden zoals het rinkelen van een telefoon of het voorbijrazen van een trein. Het meest prettig voelen we ons op plekken waar omgevingsgeluiden ons onbewust een veilig gevoel geven. Om die reden helpt het ruisen van de zee je op een diep niveau te ontspannen zodat je contact kunt maken met jouw yin energie.

Bron: holistik.nl