Hoewel je het misschien niet direct zou verwachten midden in deze ‘health trend’, stijgt de markt van energiedrank nog steeds behoorlijk. In 2013 was deze namelijk wereldwijd 39 miljard waard en de verwachting is dat het in 2021 zelfs 61 miljard waard is.
 
Hoewel je veel geluiden hoort over de mogelijke negatieve effecten van energiedrank voor je lichaam, blijft het een feit dat de drankjes goedgekeurd zijn voor consumptie. Zo wordt er gezegd dat de ingrediënten die ervoor worden gebruikt ook in andere foods en drankjes te vinden zijn en dat ze uitgebreid onderzocht zijn op veiligheid.
 
Welke ingrediënten zijn dat nou eigenlijk?
De meeste energiedrankjes bevatten - uiteraard- een flinke dosis cafeïne, toegevoegde suikers, vitaminen zoals B-vitamine en legale stimulanten zoals guaraná – een plant die in de Amazone groeit. Daarnaast zit er vaak nog taurine in - een aminozuur dat je vaak in vlees en vis kan terugvinden - en L-carnitine: een stofje in ons lichaam dat helpt vet in energie om te zetten.
 
De grootste zorg is dat de hoeveelheid van bovenstaande ingrediënten vaak vele malen hoger is dan je normaal in voeding of planten tegenkomt en de effecten - zeker in combinatie met cafeïne - erg versterkt worden. Experts zeggen er nog niet genoeg over te weten om echt harde uitspraken te kunnen doen. En ja, dan is het lastig om de drankjes te verbieden of juist te promoten...
 
Toch zijn er vier onderzoeken over de effecten van energiedrankjes die we willen delen:
 
Hetzelfde maar toch anders
Een klein onderzoek gepubliceerd in het Journal of the American Heart Association ontdekte dat het drinken van een kleine liter (twee grote blikken) energiedrank een heftiger effect kan hebben op je hartslag en bloeddruk dan andere drankjes met dezelfde hoeveelheid cafeïne. Helaas bestond de testgroep uit slechts achttien mensen –maar toch is het een interessante ontdekking.
 
Hartstilstand
Er zijn al verschillende voorvallen geweest waarbij mensen claimen een hartstilstand te hebben gekregen na het drinken van meer dan één energiedrankje. Na verder onderzoek vonden de artsen eigenlijk niets abnormaals buitenom de hoge levels cafeïne en taurine in het lichaam. In één van de gevallen ging het om een 28-jarige jongen die acht blikjes energiedrank had gedronken en een hartstilstand kreeg. De artsen zagen dat zijn aders helemaal dicht zaten. Nadat ze zijn aders weer open hadden gekregen, vonden ze wederom niets geks in het lichaam behalve veel cafeïne en taurine. Bijzonder toch?
 
Vergiftiging
Afhankelijk van hoeveel energiedrank je drinkt, kan een hoeveelheid van 200 milligram cafeïne of meer leiden tot een cafeïnevergiftiging volgens een onderzoek van het International Journal of Health Sciences. De symptomen: angst, slapeloosheid, maag- en darm irritatie, spiertrekkingen en rusteloosheid. En om het even tastbaar te maken: een groot blik Monster Energy bevat al ongeveer 180mg cafeïne. Drink er een kopje koffie bij en je zit al dik over de 200mg.

Veel minder slaap 
In een onderzoek onder Amerikaanse militairen bleken de personen die drie of meer energiedrankjes per dag dronken, gemiddeld vier uur (!) minder slaap te pakken per nacht, dan de personen die twee of minder energiedrank dronken.

Kortom: er lijken behoorlijk negatieve effecten voor je gezondheid te plakken aan het drinken van (veel) energiedrank, maar in principe geldt dat voor alles met het woord ‘te’ ervoor natuurlijk. En hoewel er verschillenden onderzoeken zeggen dat een kopje koffie of twee goed voor je is, adviseren we toch om voorzichtig om te gaan met cafeïne.

Bron: womenshealthmag.nl