Op 15 maart j.l. was ik uitgenodigd op een persconferentie in het Rob Scholte Museum. Den Helder heeft sinds de tijd van Napoleon haar stad meerdere malen weten op te bouwen. En nu anno 2018 is Den Helder weer aan het bouwen. Het negatieve imago van 10 jaar geleden leeft nog steeds bij veel mensen. Maar het heersende beeld klopt niet, simpelweg omdat zij geen enkele referentie van het heden kunnen opnoemen.

Den Helder is inmiddels een van de steden in Nederland die veel te bieden heeft op gebied van kunst, cultuur en entertainment. Maar ook een stad die enorm veel cultureel erfgoed in haar bezit heeft en met een stadshart voorzien van toffe winkels en hippe horeca,  alle ingredienten heeft om lekker even uit te zijn of in een weekend samen te genieten. Een stad met mensen die elkaar helpen en waar een kruidenier een advocado geeft aan iemand die leeft op straat. En een stad die ook nog eens omringd wordt door het strand, bos en beschermde natuurgebieden. Dat is Den Helder.

En eerlijk is eerlijk, ook ik was een aantal jaren geleden besmet met het negatieve beeld van voorheen. En ik (inmiddels drie jaar woonachtig in DH) heb zoveel moois hier ontdekt en zo veel leuke, lieve mensen ontmoet dat ik niet anders kan dan van deze stad te houden. Veel ondernemers werken samen, mensen helpen elkaar en zijn enorm positief en alle, op vroeger beruste, ervaringen die ik had zijn weg.

Maar dan dit: Het langslepende proces van het “Rob Scholte Museum”

Een museum wat nu hoogstwaarschijnlijk de deur moet sluiten. Een museum die ingezet zou worden ten behoeve van kunst maar waar ook plannen voor waren voor de jeugd en ouderen. Een museum die zonder subsidies zichzelf staande houdt en al bijna net zoveel bezoekers (10.000) naar Den Helder trekt als een veel langer gevestigd museum (14.000 bezoekers) Ik noem verder bewust geen namen van het andere museum want het gaat mij om het aantonen van de toegevoegde waarde voor de stad Den Helder.

En dan vraag ik mij toch een ding af, waarom kunnen we niet kijken naar de basis?

Wat brengt het ons als stad in opbouw?

Ik ben behoorlijk betrokken geweest en heb mijzelf gedwongen objectief te kijken naar dit verhaal om tot een eerlijke mening te komen. Het is namelijk heel makkelijk om moeilijk te denken maar het blijkt heel moeilijk om makkelijk te denken.

Met alle randzaken die in dit verhaal meespelen tussen beide partijen te weten de Gemeente Den Helder en Rob Scholte, zijn er voor beide wat te zeggen. En wellicht denk ik vrij simpel maar lieve mensen, begraaf die strijdbijl en laat het Museum er gewoon zijn.

Voor de jeugd, voor de ouderen en mensen van middelbare leeftijd is het museum een toegevoegde waarde voor Den Helder. Een Den Helder met lieve leuke hardwerkende mensen met het Fort Kijkduin en het Fort Westoever, met het Historische Willemsoord en de Watertoren en een Den Helder met een ongedwongen sfeertje bij Storm aan Zee en het mooiste strand en natuurgebieden en het Project De Nollen en een Den Helder met een stadshart met leuke winkels als Nameless, Diverzo, House of Indigo en de gezelligheid met lekker eten bij Robuust of Flow of Restaurant Leuk en Kade60. Ik kan nog veel meer leuke plekken opnoemen…

De hoeveelheid tijd en schade en niet te vergeten financieen zijn in mijn ogen belachelijk te noemen ten opzichte van wat we daar mee kunnen bereiken voor onze volgende generatie of de vorige en de generatie van nu.

Mijn oma zei altijd; verbeter de wereld, begin bij jezelf. Dus laten we elkaar niet afbreken maar elkaar helpen en samen verder bouwen aan een tof Den Helder. Met een Rob Scholte Museum.