Kunnen je partner en jij het maar niet eens worden over hoe laat jullie naar bed gaan en rond welke tijd jullie er 's ochtends weer uitrollen? Uit verschillende studies blijkt dat de slaapritmes van mannen en vrouwen dusdanig verschillen dat dit helemaal niet zo gek is.

De grootste verschillen op een rij:

Vrouwen hebben meer slaap nodig dan mannen
Volgens slaapdeskundige Helen Driver hebben vrouwen over het algemeen meer nachtrust nodig dan mannen. En dat terwijl dit voor vrouwen minder makkelijk te bewerkstelligen is. Uit een studie naar de slaapgewoontes van Canadezen blijkt dat 35% van de vrouwen moeite heeft om in slaap te vallen en te blijven, terwijl dit percentage bij mannen aanzienlijk lager ligt: 25%. Ook worden vrouwen vaker geteisterd door slaapproblemen als slapeloosheid. We hebben dus meer slaap nodig, maar slapen minder makkelijk. Wat in vaak betekent: we kunnen maar beter een uurtje eerder naar bed.

Vrouwen hebben een ander ritme dan mannen
Nog een reden dat vrouwen beter een uur eerder onder de wol kunnen gaan (en dit ook liever willen): ons circadiaan ritme is anders, waardoor we eigenlijk een uur voorlopen op onze mannelijke wederhelften. Dit betekent dat we vaak een uur eerder in slaap vallen en een uur eerder wakker worden. Een logische verklaring voor waarom jij 's ochtends soms al hebt gedoucht, ontbeten én de was hebt gedaan voordat hij überhaupt zijn ogen heeft geopend. Volgens slaapdeskundige Helen Driver hebben vrouwen over het algemeen meer nachtrust nodig dan mannen. En dat terwijl dit voor vrouwen minder makkelijk te bewerkstelligen is. Uit een studie naar de slaapgewoontes van Canadezen blijkt dat 35% van de vrouwen moeite heeft om in slaap te vallen en te blijven, terwijl dit percentage bij mannen aanzienlijk lager ligt: 25%. Ook worden vrouwen vaker geteisterd door slaapproblemen als slapeloosheid. We hebben dus meer slaap nodig, maar slapen minder makkelijk. Wat in vaak betekent: we kunnen maar beter een uurtje eerder naar bed.

Vrouwen blijven langer in een diepe slaap
Uit onderzoek blijkt dat vrouwen langer in een diepe slaap doorbrengen, wat belangrijk is voor het geheugen en voor je lichaam om te herstellen. Dit maakt ook dat we het beter doen op minder slaap en hoewel slaap inhalen niet volledig mogelijk is, we beter herstellen dan mannen als we na een week vol korte nachten een weekend bijslapen. 

Vrouwen worden meer geteisterd door hormoonwisselingen
Menstrueren, zwanger zijn, de menopauze; het heeft allemaal invloed op hoe je slaapt. En laten onze partners hier nou nét geen last van hebben. Waar wij soms uren liggen te woelen, vallen zij vaak makkelijker in slaap en slapen beter door. 

Bron: jan-magazine.nl
Foto: videezy.com