De Plitvice meren in Kroatië zijn wat ons betreft één van de mooiste natuurwonderen van Europa. Dit nationale park werd in 1979 op de werelderfgoedlijst van UNESCO gezet en trekt jaarlijks vele duizenden bezoekers. Dit is niet zo verrassend. De Plitvice meren zijn namelijk onwerkelijk mooi met zijn immense watervallen en turquoise meren. Wij vertellen je graag meer over dit prachtige park.

Wat is er te zien in het nationale park van de Plitvice meren?
Er is genoeg te zien rondom de Plitvice meren. De totale oppervlakte van dit nationale park is maar liefst 266 vierkante kilometer. De Plitvice meren bestaat uit 16 meren die onderverdeeld zijn in de bovenmeren (Gornja) en de beneden meren (Donja). De meren zijn tot wel 46 meter diep en 470 meter lang. Daarnaast zijn er in het park meer dan 90 watervallen te vinden. De hoogste waterval is 78 meter hoog en is een populaire trouwlocatie. Naast water bestaat het park voor een groot deel uit hoge bossen. Je vindt hier sparren van meer dan 50 meter hoog en met een doorsnede van bijna 1,5 meter. In de bossen leven onder andere herten, wilde zwijnen, wolven, beren, dassen en lynxen. Ook vind je in het park meer dan 140 soorten vogels en 30% van alle vlinders in Kroatië.

Hoe kom je bij de Plitvice meren?
De Plitvice meren zijn goed te bereken vanuit vrijwel heel Kroatië. Het dichtbijzijnste vliegveld is dat van Rijeka, maar ook vanuit de vliegvelden van Dubrovnik, Pula, Split, Zadar en Zagreb rijden er dagelijks bussen, al dan niet met een korte overstap, naar de Plitvice meren. Ook vanuit verschillende populaire kustplaatsen in Istrië en Kvarner zijn de Plitvice meren goed te bereiken. Het is zelfs mogelijk om vanuit Italië met de boot te komen en vanuit de haven naar de Plitvice meren te rijden.

Wanneer kun je de Plitvice meren het beste bezoeken?
De Plitvice meren zijn het gehele jaar geopend en elk seizoen heeft zo zijn eigen voordeel. In de zomer is alles prachtig groen en staan alle bloemen in bloei, in de herfst zijn de watervallen het krachtigst vanwege het regenseizoen en in de winter is het door sneeuw en ijs net één groot sprookje.

Wat is de entree voor de Plitvice meren?
De entreeprijs van het nationale park is afhankelijk van het seizoen. De entreeprijs voor één dag varieert tussen de 55 en 180 Kuna (ongeveer € 7 tot € 24) en voor twee dagen betaal je tussen de 90 en 280 Kuna (ongeveer € 12 tot € 37). Kinderen, studenten en grote groepen krijgen korting.

Bron: reisgenie.nl