Het is misschien tijd om eens bij jezelf te rade te gaan hoe vaak je op je telefoon zit te scrollen langs alle prachtige plaatjes. Instagram is namelijk de meest schadelijke app voor de mentale gezondheid van jongeren volgens een nieuw onderzoek van de Royal Society for Public Health.
 
Het onderzoek #StatusofMind onder bijna 1.500 jongeren tussen de 14 en 24 jaar keek naar hoe de verschillende social media platformen invloed hebben op issues als angststoornissen, depressie, onzekerheid en een slecht zelfbeeld. Ook werd er een link gelegd tussen de apps en een slechte nachtrust.
 
Meest positief
Wellicht verrassend maar waar: YouTube bleek de app met de meest positieve impact op jongeren terwijl Instagram, Snapchat, Facebook en Twitter allemaal negatieve effecten met zich meebrachten.
 
Bovenaan de lijst prijkte Instagram, een app met 700 miljoen gebruikers wereldwijd. Vooral jonge vrouwen ervaren de negatieve gevolgen volgens het onderzoek. Instagram zou ervoor zorgen dat vrouwen zich vergelijken met onrealistische, gefilterde en geacteerde (gephotoshopte!) versies van de realiteit. ‘Het laat vrouwen denken dat ze niet mooi genoeg zijn, aangezien er zoveel foto’s worden geplaatst waarbij mensen hun lichaam helemaal perfect bewerken en photoshoppen,’ zei een anonieme vrouw tijdens het onderzoek.

Wat is de oplossing?
De onderzoekers vragen medewerking van de social media apps om de negatieve gevolgen te verminderen. ‘We vragen niet of de apps foto’s die flink bewerkt zijn te bannen of verwijderen maar misschien kunnen ze het wel aangeven als een foto bewerkt is zodat mensen het niet zomaar als ‘waarheid’ aannemen.’
 
De onderzoekers adviseren de apps ook om gebruikers een seintje te geven als ze te lang en te vaak aan het scrollen zijn. Alle intensieve gebruikers zouden een pop-up moeten krijgen na een bepaalde tijd om hen eraan te herinneren dat het de overhand begint te nemen.
 
Maar hoe bepaal je wat ‘te lang en te vaak’ is?
Daar geeft een ander onderzoek antwoord op: een studie uit 2015 wijst uit dat meer dan twee uur per dag aan social media besteden direct gelinkt staat aan mentale gezondheidsissues, zelfmoordgedachten en stress onder jongeren.  
  
Alleen maar slecht?
We willen nu absoluut niet stellen dat social media alleen maar bad news is. Er zijn genoeg manieren waarop social media steun en support kan bieden. Steeds meer meiden laten nu naast bikini foto’s ook bijvoorbeeld hun cellulitis zien, wat voor velen heel geruststellend kan voelen. Denk ook aan posts met foodbabies, of berichten over slechte dagen. Er zit echt een mooie kant aan social media. Zolang we het maar niet de overhand laten nemen en we genoeg uren van de dag aan ons eigen leven besteden en slechts een klein momentje inspiratie putten uit het leven van anderen.

Wat kun je zelf doen?
Wil je zelf eens bijhouden hoeveel tijd je aan het scrollen bent? Download de app Momento, deze houdt namelijk precies bij hoeveel minuten je aan je telefoon besteedt. Zo krijg je inzicht in je eigen telefoongedrag en wellicht dient het als houvast om nu echt eens te minderen.

Bron: womenshealthmag.nl