Indianenstammen in Noord-Amerika gebruiken de plant al eeuwen vanwege haar heilzame invloed. Ook bij ons wordt steeds meer bekend over de weldadige invloeden van de teunisbloem. 

Teunisbloemolie is rijk aan gammalinoleenzuur (GLA). GLA is een onverzadigd omega-6 vetzuur, dat nauwelijks in de voeding voorkomt en in het lichaam wordt gevormd uit (cis)linolzuur. Vaak vindt deze omzetting in beperkte mate plaats, waardoor minder eicosanoïden (lokale hormoonachtige stoffen) van het gunstige type 1 worden gevormd. Factoren die hierbij een rol kunnen spelen zijn een te hoge consumptie van transvetzuren, verzadigde vetten, suiker, alcohol en koolhydraten en een tekort aan essentiële voedingsstoffen, die bij deze omzetting betrokken zijn (magnesium, vitamine B6, niacine, zink, magnesium, selenium, vitamine C, vitamine E). Niet iedereen maakt het enzym delta-6-desaturase, dat linolzuur omzet in GLA, in dezelfde mate aan. Bij ouderen bijvoorbeeld is het enzym in mindere mate aanwezig.
 
GLA heeft een ontstekingsremmende en immunomodulerende werking, remt onnodige aggregatie van bloedplaatjes, helpt atherosclerose tegen te gaan, ondersteunt de gezondheid van gewrichten, botten en huid, bevordert een normale en regelmatige vrouwelijke cyclus, is goed voor zenuwweefsel, bevordert een normale celdeling en is gunstig voor de geestelijke balans. GLA draagt ook bij aan een normale bloeddruk en een gezonde cholesterolspiegel.

Teunisbloemolie helpt onder andere bij:
cyclische mastalgie, PMS (premenstrueel syndroom), diabetische neuropathie, reumatoïde artritis, atopisch eczeem, keratoconjunctivitis sicca (xerophthalmia of droge ogen), verbeteren huidbarrièrefunctie en droge huid bij ouderen, 
psoriasis, astma, hooikoorts, periodontitis, preventie prostaatkanker (in combinatie met EPA), orale mucocele (speekselkliercyste mondholte), hyperlipidemie, ADHD, ziekte van Sjögren, migraine, atherosclerose, hypertensie, stimuleren immuunsysteem, preventie, osteoporose, fenomeen van Raynaud en stress (minder goede omzetting linolzuur in GLA).

Onder het mom van 'baat het niet dan schaadt het niet' hebben wij capsules besteld van dit wonderplantje. Inmiddels 2 weken verder en we kunnen nu eigenlijk al zeggen dat het een zeer positieve invloed heeft op de algehele gestelheid. Hooikoorts klachten zijn minder (echt waar!), een soort zen gevoel en minder pms klachten. Voor verdere resultaten is het nog te vroeg om te beoordelen, maar we zijn er van overtuigd dat dit plantje zeker zijn werk wel doet! Teunisbloemolie is te verkrijgen bij verschillende drogisterijen en online shops.

Bron: orthokennis.nl