De Britse krant The Telegraph publiceerde een onderzoek waarin werd aangetoond dat 60% van 2.000 ondervraagde vrouwen zich schaamt wanneer ze transpireert. Uit angst voor die zweetplekken draagt de helft van de ondervraagde vrouwen geen strakke tops.
     
Je hebt dan misschien wel invloed op de zichtbaarheid van zweet, heel veel invloed op de hoeveelheid zweet die jouw lichaam produceert heb je niet. Het heeft namelijk niet zoveel te maken met ‘hoe hard je sport’ of ‘hoeveel calorieën je verbrandt’, het heeft te maken met je algehele vochtbalans. Jenny Scott van de National Academy of Sports Medicine gaf aan je of heel gezond bent of juist heel goed gehydrateerd bent (of allebei) als je bijna niet zweet.
     
Andersom werkt dat hetzelfde: als het zweet je al uitbreekt binnen de eerste 10 minuten van je workout (en dan bedoelen we niet bij insanity, maar dus ook bij rustig hardlopen), dan hoeft dat niet meteen te betekenen dat je niet helemaal fit bent. Het kan dus ook met de hydratatie van jouw lijf te maken hebben.
     
De hoeveelheid zweet die bij jou uitbreekt heeft namelijk te maken met je lichaamstemperatuur. Als jouw lichaamstemperatuur stijgt, schakelt je lichaam meteen in de ‘koelstand’ door middel van zweet. En die lichaamstemperatuur staat dan weer in verband met je vochtbalans. Er is een hele makkelijke vuistregel om de balans te vinden in de hoeveelheid die je moet drinken om je lichaam goed gehydrateerd te houden.

Vuistregel
Er blijft altijd een verschil in de hoeveelheid zweet die mensen produceren. Elk lichaam is anders. Maar volgens het American College of Sports Medicine kun je het beste deze vuistregel aanhouden: start met een volle tank en vul die tank vervolgens, aan de hand van je gewicht voor en na de workout, weer bij. Jouw gewicht hoort voor en na de workout gelijk te zijn. Als je na de workout zwaarder bent dan voor de workout heb je te veel gedronken. Ben je na de workout lichter dan voor de workout dan heb je te weinig gedronken. Zo simpel is het. Het vergt wat oefening totdat je hierin de perfecte balans hebt gevonden, maar oefening baart kunst.
    
Richtlijnen
Om je te helpen hebben we wat richtlijnen opgesteld:
- 4 uur voorafgaande aan je workout: drink 300 ml water. Weeg jezelf van te voren en schrijf je gewicht op (of zet in je telefoon). Is je urine nog donker of appelsapkleurig? Drink dan 2 uur van tevoren nog eens 200-300 ml water.
- Tijdens de workout: drink 500 ml sportdrank of water. Dit kun je verdelen in elk kwartier 125 ml. Als je op hoge intensiteit of langer dan een uur gaat sporten kun je er nog een dosis water aan toevoegen.   
- Na de workout: weeg jezelf opnieuw. Drink weer 500 ml water terwijl je op de weegschaal staat. Drink het in etappes, zodat je kunt zien of je niet zwaarder wordt dan voor de workout. Dat moet je namelijk voorkomen, want als je zwaarder wordt dan voor de workout heb je te veel gedronken.

Bron: womenshealthmag.nl
Foto: sheknows.com