Compost is absoluut van groot belang als je top kwaliteit groenten, kruiden en fruit uit eigen tuin wilt. De puurheid van je grond bepaald absoluut de smaak en helpt je oogst naar het meest voedingsrijke mogelijk. Of je nu wel of geen eetbare planten in je tuin houdt, het composteren draagt bij op vreselijk veel manieren voor een gezonder milieu. In dit artikel wil ik je dan ook de basis ‘regels’ uitlegen hoe jij ook je eigen recycle perron kunt maken en onderhouden.

Op jaarbasis gooien we per persoon zo’n 368kg aan voeding weg. Schrikbarend he? En dan nog eens te bedenken dat dit volledig eetbaar is, laat staan makkelijk te composteren is. Denk alleen al aan de broccoli stronkjes of de bladeren van bloemkool die vaak in de prullenbak eindigen. Persoonlijk vind ik ze zelfs nog lekkerder dan de bloemetjes zelf. Weggooien is hoe dan zonde, dan maar op de composthoop! Doe je mee? Want van voedselverspilling worden we zeker niet beter.

De opbouw van je composthoop
1. Zoek eerst een leeg plekje in de tuin of waar je wat extra ruimte hebt. Hou bij de keuze rekening met een bestaand stukje grond, het voordeel hiervan is dat er al bodemleven aanwezig is. De wormen en andere nuttige organisme helpen met de beluchting van je toekomstige compost.

2. Graaf een kuil van ongeveer 2 a 3 cm diep en leg hierin stro of takken. Dit helpt bij de drainage om het regenwater goed weg te laten lopen.

3. Je kunt direct beginnen met compost materialen toe te voegen. Doe dit in afwisselende lagen. Je begint bijvoorbeeld met vochtige materialen zoals; etensresten, thee enz.

4. Daarna doe je een laag met droge materialen zoals bladeren, stro enz.
Naar mate je composthoop steeds hoger wordt kun je rondom enkele palen slaan en deze bijvoorbeeld met gaas aan elkaar verbinden zodat de hoop niet uiteen valt. Of wat natuurlijk helemaal de trend is, omring je composthoop met pallets. Heel design en hip!

Het onderhoud van compost
Ok, het woord onderhoud is natuurlijk wat gek gekozen omdat de natuur (bijna) al het werk voor ons doet. Wel zijn er natuurlijk enkele werkzaamheden en handelingen waar we rekening mee moeten houden om goed te kunnen composteren.

1. Om goed te composteren is vocht van groot belang. In droge en warme periodes is dan ook raadzaam om water toe te voegen met bijvoorbeeld een tuinslang. Om uitzondroging te voorkomen kun je bijvoorbeeld een groot stuk plastic over de hoop legen zodat het vocht minder snel kan ontsnappen.

2. Probeer om de paar weken de composthoop even goed om te scheppen zodat alle materialen goed in contact komen met elkaar komen.

Materialen
De kwaliteit van de uiteindelijke compost wordt natuurlijk bepaald door de materialen die je gebruikt. Wil je het echt goed doen, vermijdt dan altijd materialen die als giftig bestempeld kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan; pesticide of geïmpregneerd hout. Deze gifstoffen zullen uiteindelijk in je planten terecht komen en dus ook op je bord.

Ontlasting
De ontlasting van katten zijn in het bijzonder zeer slecht voor de grond. In beide gevallen weten we vaak niet wat de hond of kat heeft gegeten of misschien last hebben van lintwormen, uit voorzorg kun je dit daarom beter vermijden

Vlees en Vet
Vlees een bron van bacteriën en zorgt voor maden in de compost . Ik noem ze even lijkenpikkers, zo is direct duidelijk waarom we deze niet in onze compost willen hebben. Dit zijn twee compleet verschillende werelden. Olie valt ook onder de categorie en helpt in geen geval bij composteren.

Botten
Deze voegen niets toe aan de compost en vallen feitelijk gezien onder dezelfde redenen als vlees en vet. Ook botten trekken de verkeerde bacterieeen aan.

Geïmpregneerd hout
Vaak vol met chemische middelen die bedoeld zijn om hout langer ‘houdbaar’ te maken. Stoffen die wij dus absoluut niet in onze grond en dus ook lichaam willen krijgen.

Pesticide
Waarschijnlijk een meest voorkomende ‘fout’ bij het composteren. Geteelde producten die zijn bewerkt met pesticide kunnen schade toebrengen aan onze gezondheid. Maar ook de goede bacteriën die juist voor ons aan het werk gaan worden hiermee in aanraking gebracht. Dit valt dus vanzelfsprekend niet onder biologisch.

Zo simpel is het! Met een paar simpele ‘regeltjes’ in het achterhoofd en een plekje in de tuin en ook jij kunt je eigen je eigen zwarte goud (compost) maken en je planten voorzien van de meest voedzame grond mogelijk! Als er vraag naar is zal ik een complete lijst maken wat je nu wel of niet kunt composteren. Laat het mij weten in de reacties.

Met liefde.

Bron: hetgroenvanjeroen.nl