Zoals zovele onder ons hebben mijn vrouw Doc en ik 14 februari jl. aangegrepen om elkaar weer eens diep in de ogen te kijken en wat extra aandacht aan elkaar te geven. Wellicht hebben jullie dat ook gedaan en ontstond er het besef dat je het eigenlijk best nog wel leuk hebt zo samen. Zo’n besef voelt natuurlijk goed, alsof de lente aanbreekt. En net zoals vele andere stellen hebben we het liefdevolle besluit genomen om wat vaker leuke dingen met elkaar te doen en meer tijd voor elkaar vrij te maken.

Nu is het inmiddels alweer maart en besef je opeens dat het toch iets natter en kouder is dan dat je had gehoopt. Met andere woorden, je vervalt onder de hectiek van alledag terug in oude gewoontes en omgangsvormen waarbij beide partners “ik” gericht in de relatie staan en waar het langs elkaar heen leven sluimerend op de loer ligt.

Een simpele maar zeer effectieve oefening die ik relaties meegeef als ze de verbondenheid met elkaar even lijken te hebben verloren, is “de vraag en antwoord” oefening.  Stel, je komt na je werk thuis en je partner is er ook. En in plaats dat je de tv aanzet of je facebook gaat checken, neem je dit keer even echt de tijd om contact te maken en stelt elkaar om beurten de vraag: hoe was je dag? of hoe gaat het met jou? Als jij de gene bent die luistert, dan doe je dit zonder te oordelen en met al het geduld van de wereld. Mocht je iets horen waar je het niet mee eens bent, dan is dat voor nu niet belangrijk. Je accepteert domweg de beleving van de ander en dat er meerder gezichtspunten op het zelfde onderwerp kunnen zijn.

Deze opdracht uitvoeren lijkt je misschien wat overdreven en wellicht doordrenkt van vanzelfsprekendheid, maar ga bij jezelf maar eens na, wanneer je voor het laatst echt met je totale aandacht naar je partner hebt geluisterd. Deze niet bij elke ademhaling, punt of komma met je eigen ideeën of gevoelens hebt onderbroken. Dat je hoort en ziet wat er echt in de ander omgaat en bezig houdt. Door volledig bij het gesprek en dus je partner te blijven, maak je werkelijk contact. Door dit te doen zeg je feitelijk tegen elkaar dat de ander volledig welkom is en dat er ruimte binnen de relatie is voor ieders uniek zijn.

Begin er vandaag nog mee, je zult zien dat er toch nog lente is in maart.

Zelf ga ik de oefening vanavond ook zo doen met Doc, ze zal niet weten wat haar overkomt.

Praat goed en met vriendelijke groet,
Richard Koster

Richard Koster heeft een counselingpraktijk voor psychosociale hulpverlening.
Hij is 41 jaar oud en getrouwd met Doc. Samen hebben zij twee zonen van 3 en 4 jaar. (www.rkcounseling.nl / info@rkcounseling.nl)