Verbeeld je dat je op je rug ligt en ontspant. Je wordt uitgenodigd rustig te ademhalen terwijl je luistert naar het geluid van zachte golven op een strand. Geoefende handen beginnen je gespannen spieren te masseren en voor de eerste keer deze week begin je te ontspannen van alle stress…

Een massage wordt vaak beschouwd als een luxe en een voorbeeld van verwend worden tot het uiterste. Volgens nieuw onderzoek naar de effecten van menselijke aanraking hoort het echter bij de groep van essentiële menselijke behoeften.

Mensen die langere tijd alleen doorbrengen in een gevangenis-cel rapporteren het gebrek aan aanraking als een van de ergste gevolgen van het geïsoleerd zijn. Een persoon beschreef het als ”…het voelde alsof ik gek werd en ik begon mij af te vragen of ik echt bestond…”.

Een bekende anekdote over het effect van menselijke aanraking stamt uit de VS in het begin van de 20ste eeuw. Alle Amerikaanse weeshuizen hadden in die tijd een zeer hoge kindersterfte ook al kregen de peuters genoeg voedsel en kleding. Er was één uitzondering op deze regel. Op één afdeling in één ziekenhuis stierven er nauwelijks kinderen. Toen ze zochten naar de oorzaak van deze uitzondering kwamen ze erachter dat de dame die elke avond deze afdeling schoonmaakte de tijd nam om de peuters te knuffelen een aaien. Het was de aanraking die het verschil maakte.

Vandaag de dag wordt aanraking gebruikt als een therapeutische interventie bij baby’s geboren van drugsverslaafde moeders. Bij Boston Medical Center heeft knuffelen de medicatie vervangen als de primaire behandeling van NAS (Neonatal Abstinence Syndrome). Geboren worden met ontwenningsverschijnselen is traumatisch en baby’s wiens ouders afwezig zijn worden door vrijwilligers vertroeteld om hun symptomen te verlichten en overlevingskansen te vergroten.

Louisa Silva, M.D., is een Amerikaanse arts die in meer dan een dozijn studies de positieve effecten van massage op autistische kinderen heeft aangetoond. Na 5 maanden een dagelijkse Qi Gong massage van 15 minuten ontvangen te hebben verbeterde de kinderen 30%, ongeacht de ernst van hun symptomen. Het proces van aanraking verminderde ook het stress niveau bij de ouders en verbeterde de band met hun kind.

Een merkwaardig feit is dat na de Brexit stemming in het Verenigd Koninkrijk het aantal bookings van massages in London City, het financiële district van de stad, drastisch omhoog ging. Bezorgd over het effect van de uitkomst van de stemming op hun toekomst, kozen bankiers en investeerders intuïtief voor aanraking als de onmiddellijke oplossing.

Het is bewezen dat massage helpt bij spijsverteringsstoornissen, chronische pijnaandoeningen, hoofdpijn, spierpijn, gewrichtspijn en slapeloosheid. Zelfs maar één massage-sessie biedt meetbare veranderingen: verhoging van de witte bloedcellen die het lichaam helpen beschermen tegen ziekte, lagere niveaus van cytokinen die een rol spelen bij ontsteking, daling van het stresshormoon cortisol en een daling van vasopressine die een invloed heeft op agressief gedrag. Kinderen die weinig worden aangeraakt worden gewelddadiger dan kinderen die liefdevol aangeraakt worden.

Steeds vaker wordt massage ingezet bij de behandeling van gegeneraliseerde angststoornis en depressie. Door de toename van delta hersengolven en vermindering van spierspanning komen endorfines vrij, een vergelijkbaar effect zoals bij mediteren en sporten. Een massage zal je letterlijk op vrolijken en je helpen om je gedachten en gedrag in een positief licht te interpreteren, iets wat erg moeilijk is als in een depressie zit.

Geest en lichaam beïnvloeden elkaar wederzijds en een holistische benadering op de mens is niet langer alleen het domein van alternatieve therapieën. De reguliere geneeskunde wordt zich steeds meer bewust van het belang om emoties en innerlijke houding in de behandeling van fysieke klachten erbij te betrekken. In de psychiatrie speelt lichaamsbeweging, menselijk contact en aanraking en steeds belangrijker rol.

Moeders over de hele wereld (evenals engelse bankiers!) weten intuïtief dat aanraking helend is. Onderzoek en wetenschap bewijzen dit feit, maar nu even harde feiten en statistieken opzij; zelf iets ervaren is altijd beter dan iemand anders geloven. Neem een diepe massage van een goede behandelaar. De kans is groot dat je met een goed gevoel naar buiten loopt en met een ontspannen glimlach op je gezicht.

Met vriendelijke groet
Ketu Bo

Ketu Bo heeft een praktijk voor lichaamsgeoriënteerde psycho-therapie in Bergen
www.ketubo.com / info@ketubo.com