Het verhaal doet de ronde dat wanneer je ouder wordt, je seksleven saaier en minder bevredigend wordt. Maar is dit ook echt het geval? Recent onderzoek wijst namelijk uit van niet...
 
Onderzoek
Een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Sex Research heeft aangetoond dat oudere mensen hun seksleven beter waarderen dan de jongere generaties. De onderzoekers bestudeerden hoe seksuele tevredenheid met de tijd veranderde aan de hand van een survey waar meer dan 6000 volwassenen tussen de 20 en 93 aan meededen. De data werd verzameld tussen 1995 en 2014.
 
Om de data te analyseren creëerden de onderzoekers verschillende modellen om de link tussen leeftijd en de kwaliteit van seks te kunnen onderzoeken. Het eerste model vergeleek de leeftijd van participanten met de waardering die zij hun seksleven met de tijd gaven. Hieruit bleek dat de kwaliteit van seks minder werd naarmate de participanten ouder werden. Met het tweede model werd vastgesteld dat zowel mannen als vrouwen een dip in hun seksleven ervoeren naarmate ze ouder werden.

Maar
Toen de onderzoekers hun model aanpasten en factoren meenamen zoals hoe vaak de participanten seks hadden, de controle die ze over hun seksleven hadden, hoeveel tijd en moeite ze in seks staken en het aantal seksuele partners die ze gehad hebben, bleek dat de participanten die aangaven zich comfortabel te voelen, controle te hebben, moeite te doen en vaker seks hadden, tevredener waren over hun seksleven, ook naarmate ze ouder werden. Ook gaven participanten die slechts één sekspartner hadden tijdens het onderzoek (wat een indicatie is dat ze een vaste relatie hadden) aan dat ze tevredener waren dat participanten met twee of meer sekspartners. Er bleek zelfs dat de kwaliteit van het seksleven van deze participanten elke tien jaar met 1.4 procent verbeterde!

Conclusie
Laat het feit dat je ouder wordt je niet ontmoedigen! Dat je ouder wordt wil helemaal niet zeggen dat je seksleven daarom in een dip terecht zal komen. Zolang jij en je partner de focus leggen op de moeite en tijd die jullie in jullie seksleven stoppen in plaats van in de hoeveelheid seks die jullie hebben, zul je niet alleen merken dat de kwaliteit van de seks beter wordt, maar dat je ook veel tevredener en gelukkiger met elkaar bent – ongeacht je leeftijd!

Bron: womenshealthmag.nl
Foto: biography.com