Tijdens een goede banksessie zag ik een opvallende pagina voorbijschuiven op Facebook.  Het logo, de foto’s, eigenlijk het hele complete plaatje wekte mijn nieuwsgierigheid en zorgde ervoor dat ik bleef hangen. Eerst vroeg ik me af waarom deze pagina in mijn feed voorbijkwam. Het kwam me verder namelijk niet bekend voor. Een kledinglijn, professionele foto’s en filmpjes, een internationale website naast de Nederlandse website. Ik keek wat filmpjes en dacht bekende plekken in den helder voorbij te zien komen, maar nog steeds was het me niet helemaal duidelijk. Alles was zo goed in elkaar gezet en zag er zo professioneel uit, dit moet ergens in Amsterdam zitten ofzo?? Uiteindelijk was ik erachter dat dit toch echt van eigen bodem kwam! Na wat verdere research kwam ik terecht bij Puk Dieleman. Puk is 20 jaar, woont in Julianadorp en is trotse eigenaar van de Urban Hole Academy. Ik heb contact met hem gezocht en ben langs gegaan voor een interview.

Hoe lang bestaat de Urban Hole Academy al?
De academy bestaat sinds september 2015. Ik ben ooit begonnen met breakdancen en hiphop. Toen ik in de 4e klas een filmpje moest maken over opkomende sporten ben ik me gaan verdiepen in freerunning. Door het kijken van filmpjes op YouTube heb ik het mezelf eigenlijk aangeleerd. Rik Niks van R!k Bodylanguage heeft mij destijds de ruimte gegeven voor 2 lesuurtjes freerunning en van daaruit is het eigenlijk gaan rollen. Ik geef de hele week door verschillende lessen bij R!k Bodylanguage en krijg momenteel hulp van 2 stagiaires Moody & Cheremy.

Hoe is de naam 'Urban Hole Academy' ontstaan?
Urban is gerelateerd aan de stad, en ik wou eigenlijk een ‘gat’ in de stad creëren. Een plek waar iedereen bij elkaar komt om te chillen, trainen, elkaar te motiveren. Ons gat in de stad.

Tijdens de research heb ik gezien dat je ook in het buitenland bent geweest. Zou je naar het buitenland verhuizen, om je horizon te verbreedden, als die mogelijkheid zich aanbiedt?
Ik ben vorig jaar 3 maanden in Amerika geweest, waarvan ik 7 weken freerunning lessen heb geven op een zomerkamp in Connecticut. De laatste 3 weken ben ik in Los Angeles geweest en heb ik meegedraaid bij een Freerun school, getraind, en verschillende jams bijgewoond. Ik vond Amerika zelf wel erg tof alleen hoe de mensen leven is soms wel een beetje bizar. De manier van eten is bijvoorbeeld totaal niet bewust. Na een week of 4 in het zomerkamp voelde ik me ook echt veel zwakker. Als ik er nog een half jaar zou blijven dan zou ik niet meer zo goed kunnen trainen. En sommige Amerikanen zijn best wel self centered, totaal niet zoals hier. Dat is trouwens ook weer niet op elle plekken, want In New York is de mentaliteit weer anders. Voor nu zou ik niet willen verhuizen, maar ik hou wel van reizen en zou ook zeker nog een keer teruggaan. Volgende maand ga ik trouwens voor een maand naar Azië voor een freerunning documentaire. Ik heb niets gepland, alleen de vlucht en ik wil uiteindelijk de documentaire van anderhalf uur presenteren in de cinema.

De website en de filmpjes op je Facebook pagina zitten ontzettend goed in elkaar, heb je dit zelf gedaan?
Ja ik doe alles helemaal zelf. Van filmen tot monteren. In de toekomst hoop ik ook meer videoprojecten te mogen doen. Een poos terug hebben we voor Tedx Den helder ook een film gemaakt en kort geleden ben ik gevraagd voor een filmpje van de marine. Het lijkt me gaaf als dit soort dingen zicht steeds vaker aanbieden en ik eventueel acteer en stuntwerk kan gaan doen.

Wie is een grote inspiratie voor jou en waarom?
Ik haal mijn inspiratie niet per se uit één persoon. Ik kan door verschillende personen en dingen geïnspireerd worden. Jason Paul is een freerunner die de hele wereld over gaat en die heeft mij wat betref freerunning wel geïnspireerd.

Zijn er nog leuke dingen die we in de toekomst kunnen verwachten?
Ja, we hebben afgelopen week een goed bezochte Summer Jam georganiseerd in de Kampanje en we zijn van plan dit 1 of 2 keer per jaar te laten terugkomen. Ergens in het najaar gaan we dit waarschijnlijk nog een keer opzetten. Dit zijn leuke dingen om naar uit te kijken.

Waar mogen we Puk Dieleman voor wakker maken?
Voor een leuke trainingslocatie, een mooie reis of avontuur.

Als je vandaag de dag iets mocht veranderen in deze wereld, wat zou je dan veranderen?
Ik vind het heel erg belangrijk dat iedereen op de wereld zijn basisbehoeften heeft, zoals een plek om te leven, voedsel, water, zorg. Tijdens het kamp in Amerika was ik counselor van 7 jongens en elke avond voor het slapen hadden we een bepaalde vraagstelling. Zo kom je er bijvoorbeeld achter dat het hebben van een koelkast (wat voor ons normaal is) voor 50% van de wereld een luxury is. Bepaalde dingen zijn gewoon niet eerlijk verdeeld in de wereld.

Misschien overdrijf ik, maar voor een jongen van 20 jaar, die al bijna 2 jaar zijn eigen (allround) onderneming heeft, vind ik dat Puk ontzettend goed op weg is. Hij heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt en pakt alles super professioneel aan. Ik ben de week voor het interview samen met mijn zoontje (6) naar de Summer Jam geweest om te kijken of het leuk voor hem zou zijn en hij was compleet verkocht! Het is stoer, hij kan zijn energie kwijt en hoe de jongens met de kids omgaan is ontzettend leuk om te zien. De Urban Hole Academy is  sowieso 1 member rijker en ik wens Puk al het beste voor de toekomst en alle projecten die sowieso nog op hem af gaan komen.  Van HollandsStijl is hij een favoriet en we gaan hem zeker in de gaten houden!

En voor de mensen die geïnteresseerd zijn geraakt? Go see for yourself…Urban Hole Academy.

Auteur: C. Kloof, Media Publisher