De kans is nogal groot dat je nog nooit van spirulina gehoord hebt. Het is een zeer exotische superfood en daardoor ook nog niet echt veel in de supermarkt te vinden. Althans nog niet. Want het wordt door de kenners gezien als het superfood van alle superfoods en echt voeding van de Goden.

Spirulina is een superfood gemaakt van algen, een zogenaamde blauw-groene alg. Het is een eencellig organisme genaamd cyanobacterie en is technisch gezien eigenlijk niet een alg maar een bacterie. Maar dit is een onbelangrijk detail, het enige wat je moet weten is dat Spirulina ontzettend goed voor je is. Spirulina is rijk aan vitamines, mineralen en eiwitten en bevat alle essentiële aminozuren in tegenstelling tot wat je meestal hoort over plantaardige eiwitbronnen. Deze eigenschappen zijn zeer belangrijk voor je immuunsysteem, algemene gezondheid en zelfs voor spieropbouw.

Azteken
Het feit dat spirulina hier in ons land nog zo onbekend is betekent natuurlijk niet dat het zelf ook nog maar kort bekend is. Het tegendeel is zelfs waar! Inheemse volken van over de hele wereld weten al eeuwen lang dat het een superfood is. De Azteken van Midden-Amerika gaven hun krijgers spirulina voordat ze ten strijde trokken. Het gaf ze extra uithoudingsvermogen en kracht zodat ze langer door konden gaan en de vijand konden verslaan.

Oudste levensvorm
Als we kijken naar de biologie is spirulina een van de oudste levensvormen op onze planeet. De alg is ongeveer 3,6 miljard jaar geleden ontstaan in de tijd dat de enige levensvormen op aarde nog uit eencellige organismen zoals bacteriën bestonden. Spirulina blijft echter wel zeer verwant aan een plantachtige waardoor onderzoekers bepaald hebben dat het één van de eerste plantvormen op onze aarde was. Spirulina heeft zich door de evolutie altijd goed weten aan te passen en komt in bepaalde gebieden zeer veel voor.

Spirulina groeit van nature in mineraalrijke meren zoals die voorkomen op de verschillende continenten. De grootste concentraties natuurlijk voorkomende spirulina zijn tegenwoordig te vinden in het Texcoco meer in Mexico, rond het Tsjaadmeer in Centraal Afrika en langs de Grote Rift Vallei in Oost Afrika. De meeste commerciële spirulina wordt vandaag de dag echter gekweekt in speciale buitentanks in delen van Noord-Amerika en Azië.

Wat maakt Spirulina zo gezond?
Spirulina bevat maar liefst elf verschillende vitamines, wat het een echte vitaminebom maakt. Hier is een overzicht van welke vitamines er in zitten:

Let goed op dat dit de hoeveelheden vitamines per 10 gram Spirulina. Je kunt wel zien dat de meeste vitamines hoog gedoseerd zijn. Het mooiste van deze vitamines is dat ze extreem goed opgenomen worden door het lichaam. Sowieso vele malen beter dan de synthetische vitamines, oftewel de vitaminepillen die te koop zijn in bijvoorbeeld de drogisterij. Alles dit gegeven maakt Spirulina al zeer waardevol.

Ook zit Spirulina boordevol antioxidanten en omega 3 vetzuren, beide zeer belangrijke stoffen zoals je al wel in andere artikels op onze website hebt kunnen lezen. Als klap op de vuurpijl is Spirulina ook nog eens een volwaardige eiwitbron met alle essentiële aminozuren. Een zeer goede bron van eiwitten dus voor vegetariërs en onmisbaar voor (vegetarische) sporters.

Conclusie
Om af te sluiten nog een paar interessante feiten over Spirulina die aangeven hoe krachtig en waardevol Spirulina eigenlijk is.

Wist je dat:
Eén eetlepel Spirulina 9,8 gram eiwit, 1,5 gram vet en 3,8 gram complexe koolhydraten bevat?
Spirulina tot wel 13% essentiële mineralen zoals kalk, magnesium, kalium, fosfor, ijzer, zink, vitamine B complex en anti-oxidanten bevat?
Spirulina  meer beta-caroteen dan welke andere voeding, wel 25 keer meer dan wortelen bevat?
Spirulina 11 vitamines, 10 mineralen en 18 aminozuren bevat?
Spirulina voor meer dan 60% samengesteld is uit eiwit? Vergelijk dit maar eens met vlees (27%) of soja (34%)
Spirulina 12 keer meer biologisch-beschikbaar eiwit bevat dan biefstuk? Eiwitten uit Spirulina worden dus veel beter opgenomen dan eiwitten uit biefstuk
Spirulina een rijke bron van anti-oxidanten is? Belangrijk voor een goede gezondheid en een lang leven.
Spirulina fycocyanine, een zeldzame blauwe pigment, uniek voor Spirulina bevat? Fycocyanine stimuleert het immuunsysteem en is een krachtige anti-oxidant.
Spirulina het enige voedsel is dat 96 sporenelementen bevat in een natuurlijke,  synergetische balans?

En er zijn nog wel meer punten op te schrijven, maar ik denk dat dit voor nu eerst wel genoeg is om je te overtuigen. De conclusie is duidelijk: heb je al veel verschillende vitaminepillen en extra gezonde voeding geprobeerd, maar je voelt je nog steeds niet top? Dan kan Spirulina wel eens de super food zijn waar jij al lang naar op zoek bent. En of je nou alles al of je nog helemaal niks geprobeerd hebt, Spirulina is echt het super food der super foods en meer dan het proberen waard. Het is niet zo goedkoop als de vitaminepillen bij de Kruidvat en voor de smaak hoef je het ook niet te doen. Maar als je gezondheid belangrijk voor je is, dan raad ik je Spirulina zeker aan!

Bron: fitvoorbeginners.nl
Foto: algaeindustrymagazine.com /  phycospectrum.in