Let’s face it. Soms heb je gewoon geen zin in seks. En dat is oké. Het is heel normaal om niet constant zin te hebben in seks. Maar als je al een paar weken moeite hebt om in the mood te komen, kan er misschien iets meer aan de hand zijn. Wij hebben de mogelijke oorzaken voor je op een rijtje gezet, zodat je ze kunt verhelpen en met plezier met je lover tussen de lakens kunt duiken…
 
Je bent afgeleid
Eindelijk, jullie hebben een uurtje samen… Maar met die telefoon die telkens blijft afgaan, al die mails die je nog moet versturen, de boodschappen die je nog moet doen, de spullen die je nog moet opruimen, je hebt honger… je snapt het al: je hebt zoveel aan je hoofd dat je niet bepaald in de stemming bent. Hoe je dit oplost? Prioriteiten stellen! Zorg dat je vaker een uurtje vrijmaakt samen waarin je echt even niet met andere dingen bezig hoeft te zijn. Zonder andere dingen om je druk over te maken, heb je de volle aandacht voor elkaar!
 
Het is een rommeltje in je huis/kamer
Je had vast niet verwacht dat je omgeving rustig moest zijn om jou in een wilde bui te krijgen… Gek genoeg worden wij mensen gestimuleerd door een schone omgeving. En zeg nou zelf: als er allerlei spullen op je bed liggen en de kattenbak stinkt, staat je hoofd niet echt naar een potje rollebollen, right? Oftewel: zorg ervoor dat je dagelijks de meeste rommel goed opruimt, zodat rondslingerende rotzooi in ieder geval niet tussen jou en je lief in kan komen.
 
Je bent een beetje aangekomen
Als jij je heel zelfbewust voelt, zoals wanneer je wat bent aangekomen, zal je je niet heel prettig voelen bij het idee naakt te moeten zijn met degene waarvoor je juist op je mooist wilt zijn. Maar die paar extra grammetjes gaan er niet voor zorgen dat je partner minder van je houdt óf je meteen minder aantrekkelijk vindt. Zeker wanneer jij je aan je lief overgeeft met net zoveel passie als normaal, zal dat extra gewicht geen verschil maken. Dus: ga er gewoon voor!
 
Je beweegt niet genoeg
Wanneer jij je niet fit voelt en niet lekker in je vel zit, is naakt zijn in de buurt van je lover wel het laatste wat je wilt. Door te gaan sporten komt er endorfine vrij, een hormoon waarvan je een gelukkig gevoel krijgt én waarvan je meer zin in seks krijgt. Zorg dus dat je genoeg beweging hebt: je zult er niet alleen lekkerder door in je vel gaan zitten, maar het zal ook een positief effect hebben op jullie seksleven.
 
Je hebt te hoge verwachtingen
Ons idee van seks wordt enorm gevormd door wat we in films en series zien: spontane, scheur-je-kleren-van-je-af-seks die totaal niet realistisch is. Films en series worden nu eenmaal gemaakt om je te amuseren, niet om de realiteit weer te geven. Vergelijk jouw love sessions dus vooral niet met wat je in de bioscoop voorbij ziet komen – de sleutel tot goede seks is juist kwetsbaarheid en spontaniteit. 
 
Je voelt je teveel op je gemak
Fijn, hoor, dat jullie samen in je trainingsbroek op de bank kunnen zitten en je niet langer schamen voor bepaalde chille looks. Maar dat zorgt er natuurlijk wel voor dat je je partner een beetje voor lief gaat nemen en niet langer ziet als een seksueel aantrekkelijk persoon. Oftewel, zorg dat je je op je gemak voelt bij je lover, maar probeer soms ook iets meer moeite te steken in een leuke outfit en een gezellig tripje in plaats van in je sweats op de bank hangen. 
 
Er heerst spanning in je relatie
Tuurlijk, we snappen best dat je ervan kunt balen dat je lover weer eens overal vieze kleding laat slingeren of de vaat niet heeft afgewassen of een ander onnozel klaagzangetje. Maar door alle opgebouwde spanning die nu bij jullie in huis hangt, komt er minder van sexy times terecht. De oplossing? Werk aan je irritaties en problemen: leer beter communiceren of accepteer wat meer van elkaar. Je kunt ook denken: 'oke, hij ruimt zijn was niet op, prima, dan doe ik dat wel, want hij plukt ook altijd mijn haarelastiekjes overal vandaan (uit de bank bijvoorbeeld)'. Niet alleen zal het voor minder dagelijkse irritatie zorgen, ook zal de seks veel beter worden wanneer jullie eerlijk tegen elkaar zijn, zowel in als buiten de slaapkamer. 
 
Je moet rekening houden met anderen 
Hebben jullie net even een momentje met z’n tweeën, komt je moeder/zusje/huisgenoot/zoontje ineens langswippen. En wèg is de seksuele spanning die net tussen jullie hing… Weiger je om seks te hebben omdat je bang bent dat de geluiden verder reiken dan alleen de vier muren van je slaapkamer? Probeer die angst dan los te laten. Seks hoort bij een gezonde relatie. 

Bron: womenshealthmagazine.nl