Holisme (Grieks: holos: het geheel) is het idee dat de eigenschappen van een systeem (fysiek, biologisch, technisch, chemisch, economisch, enz.) niet kunnen worden verklaard door de som van alleen zijn componenten te nemen. (Bron: wikipedia). 
Even kort uitgelegd: holistisch denken draait om het kijken naar het geheel, niet naar enkele delen (van het lichaam, van het leven). Je hebt hier ongetwijfeld al eens vaker iets over gehoord, maar hoe pas je het toe in je eigen leven? Leer van deze zes 'levenslessen'. 

Sporten is niets waard als het niet gepaard gaat met slaap
We mogen graag focussen op ons sportregime, maar als je slechts vijf uur slaap hebt gehad, dan maakt het opeens een stuk minder uit. Je doet jezelf - je lichaam - hier geen plezier mee. Slaap (kwalitatieve slaap!) en rust zijn net zo belangrijk als je squats. 
 
Emotionele gezondheid is net zo belangrijk als fysieke gezondheid
We praten veel over gezondheid maar vergeten soms dat dit niet alleen te maken heeft met ons lichaam en wat we ermee kunnen. Onze geest, denkwijze en emoties zijn net zo belangrijk en hebben bovendien een grote invloed op ons lichaam. 
 
Maak vrede met oud verdriet
Het is essentieel om emotioneel gezond te zijn en geen wrok meer te voelen richting andere mensen – dit kan namelijk een behoorlijke impact op je mentale gesteldheid hebben en zo een effect op je lichaam doorvoeren. 
 
Denk eraan dankbaar te zijn
Probeer iedere ochtend en avond een moment te wijden aan dankbaarheid. Denk bijvoorbeeld aan vijf dingen waar je dankbaar voor bent – in het algemeen of specifiek voor de dag. Maak er een ritueel van en je plukt er na verloop van tijd de vruchten van. Geloof ons, dit doet je echt goed. 
 
Be you
Je kent 'm vast al maar deze quote is zo goed: 'Wees jezelf, er zijn al genoeg anderen'. Doe wat goed voelt en wat bij jou past. 
 
Haal geen motivatie uit negativiteit
Een voorbeeld: mensen die vroeger gepest zijn, zijn soms geneigd om te denken 'Jij liet me onzeker voelen en nu zal ik je eens even laten zie hoe goed het met me gaat, dat ik wél iets waard ben en succes kan hebben in mijn leven'. Helaas is dat niet helemaal een gezonde manier om jezelf mee te motiveren want het komt voort uit iets negatiefs. De pestkop maakt het jaren later echt niets meer uit; je moet het kunnen loslaten. Dat is je verleden en nu draait om nu. 

Bron: womenshealthmagazine.nl