Vaak weten we zelf heel goed waar een food-baby gevoel vandaan komt: voeding. Zoute snacks, zuivelproducten, bonen en ja ja, zelfs boerenkool, kunnen leiden tot een opgeblazen gevoel. Toch heeft die bonenschotel niet altijd te maken met dat puffy gevoel rond je middel. Deze 5 factoren kunnen daar zeker ook in meespelen!

 Drinken uit een rietje
Wat je drinkt en op welke manier je dat doet kan effect hebben op je buik. Wist je bijvoorbeeld dat drinken uit een rietje ervoor kan zorgen dat je extra lucht inslikt? Tijdens het drinken krijg je niet alleen de vloeistof binnen, maar ook de lucht die constant aanwezig is in het rietje. En overtollige lucht in je darmen geeft je een puffy feeling.
  
Koolzuurhoudende dranken
Alles met koolzuur – water, cola, bier, enz.- levert kant en klare bubbels af aan je darmen (zoals bij punt 1 ook genoemd: extra lucht). Wees trouwens dubbel voorzichtig met light (fris)dranken die kunstmatige zoetstoffen bevatten, zoals aspartaam. Deze worden niet verteerd door je lichaam, wat nog eens extra zorgt voor gasvorming!
   
Je zit de hele dag op je kont
We weten allemaal dat de hele dag zitten niet bepaald goed is voor onze gezondheid, maar wat je misschien nog niet weet is dat het ook de reden kan zijn dat je broek wat strakker zit. Als je een tijdje achter je bureau zit, of op de bank, gaat je lichaam letterlijk in een soort rustmodus. Dus hup hup, move that ass – al is het maar even naar de koffieautomaat lopen of naar je collega op een andere afdeling. Wedden dat jij je minder opgeblazen voelt aan het einde van de dag?
    
Veel reizen
Ben je veel op reis? Dan is de kans groot dat je vaker een opblaasbuik hebt. Op grote hoogtes – in een vliegtuig, op ongeveer 7.000 voet – kunnen gassen zich in je lichaam uitzetten. Gevolg? Een zwaarder-dan-anders gevoel. Tel daar ook nog bij op dat vliegtuigvoedsel vaak ook niet het aller gezondste is, en je bent er. Probeer daarom in het vliegtuig geen zoute snacks en koolzuurhoudende dranken te nemen en blijf om de zoveel tijd bewegen. Zeker tijdens een langere vlucht.
  
Je slikt een gasvormend medicijn
De medicijnen die je op dit moment gebruikt kunnen de reden zijn dat jij je een ballon voelt. Sterker nog, die oude vertrouwde anticonceptiepil is een van de boosdoeners. 
Oestrogeen kan het maag- darmstelsel namelijk vertragen, wat kan leiden tot gassen. Maar ook pijnstillers en antibiotica hebben dit effect. We maken gebruik van antibiotica om slechte bacteriën te doden, maar ze doden ook de goede bacteriën, die essentieel zijn voor de gezondheid van je darmen.
  
P.s. In uitzonderlijke gevallen kan het een symptoom van kanker zijn  
Een opgeblazen gevoel kan ook een symptoom zijn van bepaalde soorten kanker, zoals darm- of eierstokkanker. Toch is er niet meteen reden tot paniek als je wat vaker last hebt van een opgeblazen gevoel. Bij kanker spelen vaak meerdere, serieuze symptomen. In het geval van darmkanker hebben veel mensen ook bloedarmoede, bloed in de ontlasting en onverklaarbaar gewichtsverlies; bij eierstokkanker worden heftige buikpijn en veel afvallen ook genoemd. Maak jij je zorgen of heb je deze symptomen? Maak dan uiteraard een afspraak met je huisarts om uit te vogelen wat er aan de hand zou kunnen zijn.

Bron: womenshealthmag.nl