De herfst is dé tijd van het jaar om samen met je kinderen de natuur te beleven. En dat is veel makkelijker, leuker en dichterbij dan je denkt! Vijf buitentips die je in eigen tuin of buurt kunt doen of maken.

1: Knutselen met gekleurde blaadjes
In de herfst liggen overal blaadjes met de mooiste kleuren. Als je met je nagel een klein gaatje maakt in een blad, kun je het steeltje van een ander blad hier doorheen steken. Zo kun je van alles maken zoals een mooie ketting.

2: Vogels helpen
Vogels vinden in de herfst en in de winter wat minder makkelijk eten. Daarom kun je ze helpen door een vetbol te maken. Smelt wat frituurvet in een pan en gooi daar een hand vol kleine zaden (uit de dierenwinkel) in. Giet het mengsel daarna in een plastic bekertje en laat het hard worden. Hang je vetbol ergens in de tuin aan een hek of in een boom.

3: Schilderij maken van klei
Koop een stuk klei in de winkel en maak er met een deegroller een grote plak van. Ga met de kinderen naar het bos of het park en verzamel allemaal mooie herfst dingen uit de natuur. Steek ze thuis in de klei en maak er wat moois van.

4: Herfst armbanden maken
Maak een plakband-armband voor de kinderen door een stuk dik tape met de plakzijde naar buiten om hun arm te doen. Maak een wandeling door het bos en laat de kinderen allerlei blaadjes, bloemetjes en andere kleine natuur dingen op hun armband plakken. Je kunt er nog een stuk tape overheen plakken om de vondsten te bewaren.

5: Herfst tuinieren
Ga met de kinderen een moestuin maken, hier is niet veel grond voor nodig. Een klein stukje in de tuin of zelfs een plantenbak is genoeg om sla, radijs of zelfs pompoenen of paddenstoelen te kweken. Laat de kinderen zelf een plan maken voor hun herfstmoestuin en de informatie over verzorging kun je samen zoeken.