de App Facebook Messenger Kids geintroduceerd. Een messengerapp voor kinderen. En ik moet eerlijk zeggen, ik heb daar toch echt gemengde gevoelens bij. Ik heb een puber van 12 en o.a. op YouTube is het gewoonweg niet mogelijk (ondanks strenge regelgeving) om je tiener daar veilig en onbezorgd op te laten surfen. Cartoons waarbij elkaars hoofd word afgehakt en het bloed bij de buren in de tuin spuit, zijn eerder de regel dan de uitzondering. En ondanks nieuwe maatregelen is het feitelijk voor YouTube niet te doen een veilige kinderomgeving te waarborgen, dus waarom denkt Facebook dan van wel?

In de net gelanceerde app liften kids (jonger dan 13) als het ware mee op het account van de ouders. Vrienden en familie kunnen worden toegevoegd als vriend en alle overige vriendschapsverzoeken moeten worden goedgekeurd door de ouders. Je kind kan dan berichtjes sturen en foto’s bewerken met filters en tekeningen.

Wat ik me afvraag is of mijn kind zonder mijn toezicht steeds minder fysiek actief zal zijn? Uiteraad stimuleer ik mijn kids om de natuur op te zoeken, te knutselen en nog gewoon een boek te lezen. Maar in de praktijk is de aantrekkingskracht van de Ipad en de mobiele eenheid natuurlijk veel sterker. Verslaving ligt op de loer, en je mag niet verwachten dat ze allemaal precies doen wat je zegt als je er even niet bent. Ondanks dat je je kind daar elke dag weer bewust van maakt. Feit is namelijk dat ik niet de hele dag haar handje aan het vasthouden ben.

Ik vind het qua opvoeding wel weer een uitdaging erbij. De balans vinden is voor een volwassene al tricky, laat staan voor een kind. Is het niet noodzaak onze vlindertjes meer te beschermen tegen de steeds meer kinderverslavende internet apps?

Ik heb geen idee wanneer de Messenger Kids in Nederland wordt gelanceerd, maar ik bereid me alvast voor op een duidelijke NEE, tot dat ze wat ouder is.

Wil je meer weten? Hieronder heb ik de link van de Facebook NewsRoom waar je alle info kan vinden. (Overigens wel in het Engels dus even schakelen.)

https://newsroom.fb.com/news/2017/12/introducing-messenger-kids-a-new-app-for-families-to-connect/

 

 

Liefs, Hollandsstijl.