De vakantie is begonnen! Dit jaar met je gezin op autovakantie naar een zonnig oord? Met deze tips voorkom je dat je kinderen zich op de achterbank vervelen (en dus vervelend worden!) tijdens de lange autorit.

Netflixen zonder hoge roamingkosten
Vanaf 15 juni zijn hoge roamingkosten om te internetten, bellen en sms-en in het buitenland (zolang je binnen de EU blijft) verboden en daarmee verleden tijd voor smartphonegebruikers met een abonnement. Dat betekent voor je kinderen dat internetten op de achterbank een stuk toegankelijker is. Dus lang leve Netflix, YouTube en SnappChat, het kan allemaal dit jaar. Tip: via de Netflix-app kun je ook films en series downloaden. Zo voorkom je al helemaal dat je internetbundel er snel doorheen wordt gejaagd. 

Luisterboeken
Is je kind snel wagenziek in de auto, dan is een tablet of mobiel waarschijnlijk niet het beste idee. En het is sowieso niet wenselijk om je kind urenlang achter een schermpje te zetten. Kies dus voor de afwisseling een keer voor een audioboek. Er zijn veel leuke kinderboeken beschikbaar die garant staan voor uren luisterplezier. Op die manier combineer je lekker naar buiten kijken met een leuk verhaal en heb je als ouder tijd voor een goed gesprek!

Klassieke autospelletjes
We zijn er bijna, ik zie ik zie wat jij niet ziet, rode auto’s tellen of alle plaatsen met een A opnoemen. Je kunt heel veel leuke spelletjes bedenken. De woordslang is een leuke klassieker. Verzin een categorie, geef het startwoord en laat vanaf de achterbank de slang kronkelen door je kinderen het volgende woord te laten verzinnen met als startletter de laatste letter van jouw woord. Een andere klassieker is ‘Wie ben ik’. Maak briefjes met allemaal bekende personen. Iemand moet een briefje trekken zonder te kijken en op zijn hoofd te plakken. Aan de hand van vragen moet hij uitvinden wie hij is.

Knutselen onderweg
Je hebt heel veel leuke knutselspullen voor onderweg. Denk aan raamstickers, raamviltstiften, kleurplaten of vakantie doe boeken. Zoek van te voren naar handige hangtafeltjes die je kunt ophangen aan de stoel voor je of naar schoottafeltjes, waarop kinderen kunnen tekenen of de tablet op kunnen zetten.

Zorg voor voldoende snacks
Neem genoeg te eten mee voor onderweg. Er zijn tegenwoordig zoveel snackjes voor onderweg die 'gezond' én lekker zijn. Knijpfruit, fruitrepen, pakjes drinken, krentjes, broodjes. Eten kan onderweg zorgen voor de juiste afleiding op een moment van verveling. Plus: je voorkomt dat je kinderen hangry worden.

Zelf puzzels maken
Maak van de trip richting je vakantiebestemming een zoektocht. Print een aantal foto’s van herkenningspunten op de weg naar je bestemming en laat je kinderen onderweg speuren naar deze punten. Wie als eerste drie herkenningspunten ziet, wint! Of maak een bingokaart met een aantal steden en objecten die je op je rit zeker tegenkomt. Wie het eerste de kaart vol heeft, wint! Een aantal kleine prijsjes meenemen voor de winnaars maakt de zoektocht extra leuk. 

Stop af en toe om even te lunchen en uit te razen 
Zorg voor voldoende pauzes onderweg; kinderen hebben een tomeloze energie, zorg er dan ook voor dat ze deze af en toe even kwijt kunnen. Neem om de twee uur een pauze, neem een bal mee om even een balletje te trappen op een parkeerplaats of speel tikkertje op een veldje langs de snelweg.

Bron: jan-magazine.nl