Het zijn verwarrende tijden voor jonge ouders. Niemand kan zonder zijn smartphone of tablet, maar als je kind langer dan een uur achter de iPad zit, schijnt het zo ongeveer in een zombie te veranderen.

Even googelen en je vindt talloze onheilspellende onderzoeken die stellen dat beeldschermen kinderen dom, dik en zelfs dement maken.

Tegelijkertijd zijn tablets en smartphones razendsnel tot het leven van jonge kinderen gaan behoren. Nog voor hun eerste verjaardag gebruikt 45 procent van de kinderen al een tablet.

Kinderen van een tot vier jaar spelen nu dagelijks bijna drie keer zo lang (34 minuten) op een tablet als in 2012, blijkt uit het pas verschenen onderzoek Iene Miene Media van het Nederlands Jeugdinstituut.

U wilt kinderen met de iPad laten spelen, maar niet uren achter elkaar. Gelukkig kun je in iOS 8.1 en later een tijdslot instellen voor kinderen op de iPhone en iPad. Met Begeleide toegang kun je zorgen dat kinderen niet de hele iPhone of iPad kunnen doorzoeken, maar alleen toegang hebben tot één spelletje of kinderapp.

Wil je ook instellen hoe lang ze mogen spelen, dan kan dat ook via begeleide toegang. Je kunt kinderen een paar minuten tot een paar uur toegang geven tot de iPhone of iPad.