In een wereld waarin we bijna allemaal met een smartphone rondparaderen, is social media normaler dan ooit. Ook voor jonge kinderen. Maar wanneer is een kind er klaar voor en hoe bereid je je als ouder voor? Kinderen en social media, je kunt er maar beter veel van af weten.

Social mediagebruik van kinderen
Niet alleen jij kunt niet meer zonder sociale media, ook je kind groeit ermee op. Maar wanneer laat je je kind een Instagram-account aanmaken? En wat voor regels stel je hiervoor op? Stel je überhaupt regels op?

Volgen en gevolgd worden
Veel kinderen houden zich vandaag de dag bezig met bijvoorbeeld de musical.ly-app. Alhoewel deze app anders is als Instagram en Facebook, moeten we niet vergeten dat ook dit gewoon onder sociale media valt. Kinderen worden namelijk gevolgd door anderen en ze kunnen zelf ook andere gebruikers volgen. Het is daarom goed om te weten dat elke app waarmee dit kan, onder sociale media valt. En als je het over sociale media hebt, kun je liken, sharen en vaak ook chatten. Het kan ook geen kwaad om je een beetje te verdiepen en te kijken wat en hoe er precies allemaal gedeeld wordt in deze app.

Praat met je kind
Je kunt je kind niet tegen alles in de wereld beschermen, maar je kunt wel met ze praten. Gevaren zijn namelijk overal en we kunnen ze daar niet van weerhouden. Leer je kind hoe ze met gevaren van, in dit geval social media, om kunnen gaan. Het is daarom belangrijk dat je precies weet wat voor apps je kind op zijn telefoon heeft staan en wat ze hiermee kunnen. En als je weet wat je kinderen met de apps kunnen, kun je ze in een gesprek ook vertellen waar de gevaren zitten en hoe ze deze uit de weg kunnen gaan.

13 jaar of ouder
In Amerika wordt geadviseerd om Instagram pas te gebruiken als je 13 jaar of ouder bent. Je Instagram-account maak je aan door je mailadres in te voeren, en op basis van de geboortedatum die je voor dit mailadres hebt opgegeven, gaat Instagram na of je oud genoeg bent. Ondanks deze veiligheidsregel zijn er toch een heleboel Instagram-gebruikers die jonger dan 13 zijn. Geen probleem natuurlijk, als je je kinderen ten allen tijde maar goed informeert over het juiste gebruik én de mogelijke gevaren ervan. 

Feitjes over Instagram
– Het is een app waarop je foto’s en korte filmpjes kunt delen met je volgers.
– Je kunt je account en daarmee de foto’s in je feed afschermen voor de mensen die jou niet volgen.
– Je kunt live video’s streamen.
– Met Instagram stories kun je een foto of video delen die voor 24 uur lang door de hele wereld bekeken kan worden.
– Je kunt kiezen welke volgers deze stories kunnen zien, en welke niet. Je kunt stories afschermen voor geselecteerde personen (Instellingen > instellingen stories > verberg stories voor…).
– Je kunt berichten ontvangen naar aanleiding van een story.
– Je kunt aanstootgevende comments laten filteren, zodat ze niet onder de foto verschijnen.
– Als je zelf Instagram hebt, kun je checken welke foto’s en video’s je kind liked.
– Sommige kinderen hebben een tweede account, waar hun ouders geen weet van hebben. De content die ze via dit account delen of bekijken hoeft niet per se slecht te zijn, maar het is wel goed om te weten.
– Je kunt je locatie delen als je een foto online plaatst.

Bron: famme.nl
Foto: pinterest.com