Je eigen moestuintje is echt niet zo moeilijk als vaak wordt gedacht. Nu de zogenoemde ‘moestuintjes’ weer populair zijn en het moestuinseizoen voor de buitentuinders weer is begonnen wil ik toch even wat informatie en tips met je delen. Maar dan de ‘Biologische’ en gemakkelijke manier!

In al die jaren dat ik zelf teel en les geef aan kinderen blijft het me toch enigszins verbazen dat men vaak te moeilijk te denkt. Enkele voorbeelden van uitspraken als voorbeeld; ik heb een balkon, ik kan me geen moestuin permitteren of ik heb er de tijd niet voor. Als ik je nou vertel dat dit allemaal niet aan de orde is zou je me dan geloven? Lees even met me mee.

Wat hebben we nodig om onze eigen groenten en kruiden uiteindelijk te oogsten?
Nou, eerlijk gezegd niet veel. Ik zou zeggen, plan een gezellige middag om naar het tuincentrum . Neem ook de buren en buurtkinderen mee en help mee dit groene virus te verspreiden. Eet een gebakkie en drink een glaasje sap. Maak er iets leuks van. Geniet!

Potten
Het punt waar heel vaak moeilijk over wordt gedacht terwijl dit zo vreselijk simpel is. In dit artikel ga ik daarom ook bewust vanuit dat je geen moestuin hebt. We gaan even uit van het principe van kweken in potten, deze kun je plaatsen in de achtertuin, balkon of zelfs op de vensterbank. Bij de keuze van een pot moet je wel rekening houden met; hoe groter de pot, hoe groter de plant. Met deze regel in het achterhoofd is niets te gek en is bijna alles zelf te telen op welke oppervlakte dan ook.

Aarde
Het wordt ons vandaag de dag heel makkelijk gemaakt om zelf groenten, maar natuurlijk ook kruiden te telen in een thuisomgeving. Je kunt in het tuincentrum kant-en-klare ‘Biologische’ moestuingrond kopen. Je hoeft hierdoor geen kennis te hebben van bijvoorbeeld NPK waardes. Potjes vullen en je bent klaar, de grond is geschikt voor doorgaans alle groenten en kruiden.

Water
Toch wel een van de moeilijkste dingen om te regelen dacht ik zo. Grapje natuurlijk! Je kunt voor het gemak kiezen om water uit de kruin te gebruiken of nog beter is natuurlijk regenwater opvangen. Maar vanzelfsprekend werkt beide. De keuze is aan jou! Het is natuurlijk zo dat elke plant zijn eigen behoeftes heeft. Maar omdat we in Nederland zijn is het niet nodig om hier zo moeilijk over te doen, we werken immers niet met tropische planten in dit voorbeeld.  Als je als ‘vuistregel’ aanhoudt dat de grond vochtig is en blijft zit je altijd goed.

Zonlicht
Weer zoiets waar we niet moeilijk over zouden moeten doen. Elk levend organisme heeft zonlicht of beter gezegd daglicht nodig. Dit voorziet in dit geval de plant van energie om te kunnen groeien en suikers aan te maken. Zoals ik al eerder beschreef; de achtertuin, balkon of vensterbank zijn voldoende voor veel soorten groenten.

Tip: Iets waardoor je heel gemakkelijk kunt zien als het plantje te weinig zonlicht krijgt is als zij zich gaat ‘uitstrekken’. Het hoofdstammetje word langer maar de bladeren blijven in verhouding uit. Alleen dan is het noodzakelijk om een ander plekje te zoeken. Plantjes vertellen ons meer dan we op het eerste oog zouden ‘zien’.

Zaden
Ten eerste wil ik wel even vermelden dat het enorm belangrijk is om voor ‘Biologische’ zaden te kiezen voor onze gezondheid en milieu. Op de website kun je hier meer informatie over vinden. Achterop de verpakking van de zaden staat aangegeven welke zaden je kunt gebruiken in welke periode. Simpel!

Enkele gemakkelijke groenten die ook snel te oogsten zijn; andijvie, boontjes, bietjes, radijs, diversen kruiden, tomaatjes, wortel en alle sla soorten.

Ja leuk Jeroen, ik heb nu de benodigde spulletjes maar wat nu?
Nadat we een gezellige middag hebben gehad in tuincentrum rest ons nog vrij weinig werk behalve het genieten van het zaaien, groeiproces, de bloei en de uiteindelijk verse ‘Biologische’ groenten en kruiden op ons bordje.

1. Vul de potten met de ‘Biologische’ kant-en-klare moestuingrond. Druk de grond niet te stevig aan, ook de worteltjes hebben namelijk zuurstof nodig. In de meeste gevallen is de grond vochtig genoeg voor de zaden om te ontkiemen. Je hoeft hier dus niks aan te doen. Bij twijfel gebruik dan een plantenspuit om de grond vochtig te maken. De plantenspuit zorgt ervoor dat je de grond niet snel te nat maakt anders loop je het risico dat deze zaden zullen gaan schimmelen en dus niet zullen ontkiemen.
2. Na het vullen van de potjes is het tijd om te zaaien. Zet de potjes op hun definitieve plek en pak de zaadzakjes erbij. Achterop de verpakking vind je de zaai afstanden. Je hoeft dit absoluut niet zo nauw te nemen. Ga dus niet met een liniaal of iets dergelijks aan de gang. Is echt onzin, vertrouw mijn ervaring daar maar op. Druk vervolgens op evenwijdige afstand gaatjes in de grond. Als regel kun je de afstand aanhouden van het puntje van je vinger tot het eerste vingerkootje, tenzij je een reus bent dan adviseer ik je een diepte van ongeveer  anderhalve centimeter. Stop de zaadjes hierin en dek ze voorzichtig af met aarde.
3. Stap 3? Nee hoor, er is niks meer. Dit was het, ja echt! Zo simpel is het. Afhankelijk van het soort groenten zal je na enkele dagen al een klein sprietje boven de grond zien uitkomen die ons uiteindelijk heerlijke groenten zal geven. Na dit gelezen te hebben vind je het nu nog steeds zo moeilijk? Eerlijk zeggen!

Vragen? Opmerkingen?
Uiteraard zijn er zoveel tips en trucs te bedenken, daarom kan ik me heel goed voorstellen dat je vragen of opmerkingen hebt tijdens het proces. Je mag altijd reageren op dit artikel. Ik help en denk graag mee aan deze magische belevenis en hoop je te blijven motiveren.

Met liefde.