Ouder zijn is best een behoorlijke opgave. Psychologen van de Harvard Universiteit hebben een paar strategiën op een rijtje gezet die we kunnen gebruiken om je kind het allerbeste mee te geven.

Leer je kinderen hoe ze om moeten gaan met emoties
Gevoelens zoals boosheid, verdriet en frustratie kunnen voor een kind enorm overweldigend zijn. Leg ze uit hoe ze er mee om kunnen gaan als ze deze gevoelens zelf meemaken of bij andere zien. Leer ze hoe zichzelf en anderen kunnen kalmeren en hoe ze bepaalde problemen op kunnen lossen.

Leer ze verantwoordelijkheid, en laat ze beseffen wat goed is en wat fout
Vraag ze in wat voor wereld zij graag zouden willen leven, en wat ze zou kunnen doen om daar naar toe te werken.
Moedig ze aan om vrijwilligerswerk te doen en om voor anderen op te komen. Je kunt een goed voorbeeld zijn door deze dingen zelf ook uit te voeren.

Verbreed de horizon voor je kind
Kinderen hebben van nature empathie voor de mensen die dicht bij hun staan. Verbreed die cirkel door bijvoorbeeld te vragen hoe een nieuw kindje in de klas zich zou voelen. En dat het misschien leuk zou zijn om die te vragen voor een ‘play-date’ en dat dat hem of haar dan misschien een fijn gevoel zou kunnen geven.
Er zijn ook problemen op grote schaal zoals bijvoorbeeld kindjes in de wereld die bijna geen eten hebben. Door je kind hiervan bewust te maken bouw je aan zijn of haar maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Leer je kind dankbaar te zijn
Dit kun je doen tijdens het avondeten aan tafel. Vraag je kind een aantal dingen te noemen waar hij of zij dankbaar voor is. Doe dit zelf ook. Er kan bijvoorbeeld opgenoemd worden dat hij of zij dankbaar is voor oma omdat ze altijd koekjes bakt. Vervolgens kun je hier weer mee aan de slag door dankbaarheid te tonen door zelf ook koekjes te bakken voor oma of een knutselwerkje te maken.

Maak duidelijke regels
Deze kennen we eigenlijk allemaal wel, maar soms heel moeilijk om je hier aan te houden. Toch zijn regels heel belangrijk! Het hoeven er niet veel te zijn, maar gewoon een paar simpele huisregels waar iedereen in huis zich aan moet houden, dus ook papa en mama.

Leer je kind kennen
Besteed genoeg tijd aan het leren kennen van je kids. Leg je telefoon opzij, zet je gedachten even uit en spend some quality time met je kiddo. Begin een gesprek, luister en vraag. Knuffels ze en leer ze hoe ze van zichzelf moeten houden en om zelfverzekerd te zijn.

Een kind opvoeden is één van de mooiste dingen die er zijn. Met een goede basis komen ze een heel eind.