Tekenaar Dick Bruna (89) is gisteravond in zijn woonplaats Utrecht overleden. Marja Kerkhof, directeur van Mercis, de uitgever van de Nijntje-boeken waarmee Bruna wereldberoemd werd, heeft dat vrijdag bekendgemaakt. Bruna overleed thuis in zijn slaap.

Bruna tekende veel, maar werd vooral bekend van de Nijntje-serie. In 2011 stopte hij met werken. ,,Hij heeft lichamelijk nu ook de leeftijd bereikt die hij al geruime tijd had", zei  Marja Kerkhof in 2012. Ze stond aan het roer van Mercis, het bedrijf dat de auteursrechten van Bruna bewaakt, en kende hem al sinds haar studententijd. In december 2016 kreeg hij de Max Velthuijsprijs voor zijn oeuvre.

Marja Kerkhof benadrukte vandaag het een groot voorrecht te hebben gevonden Bruna meer dan 40 jaar persoonlijk te hebben gekend. ,,Waar we elkaar goed in konden vinden was het enthousiasme waarmee we ons ergens op storten en daar bijna rigide in zijn. Het is een eer om volwassenen en kinderen over de hele wereld kennis te laten maken met zijn werk.''

Marco Grob, zakelijk directeur van het Centraal Museum en Nijntje museum, noemt het overlijden van Dick Bruna een groot verlies voor de Nederlandse vormgeving. Maar zijn invloed zal tot ver in de 21ste eeuw merkbaar zijn, aldus Grob. ,,Niet alleen is zijn werk een inspiratiebron voor andere kunstenaars, ook is Bruna ongekend populair bij onze bezoekers. Ik kan gerust stellen dat Dick Bruna tot de belangrijkste kunstenaars uit onze collectie behoort, samen met Gerrit Rietveld waar hij vroeger nog zo tegen opkeek. Het Centraal Museum is er trots op dat het jong en oud kennis kan laten maken met zijn werk. Deze erfenis is universeel en blijvend.''

Eerbetoon
Vanwege het overlijden van Dick Bruna komt de AVROTROS met een kort eerbetoon. Het betreft opnames uit een eerdere TV Show met Ivo Niehe. De uitzending op NPO 1 begint om 00.15 uur, na het NOS Journaal van middernacht. Het in memoriam duurt 21 minuten.

Bron: ad.nl
Foto: vn.nl