Heb jij ook dat je alleen al naar eten kijkt en al het idee hebt dat je dikker wordt? En lijkt het erop dat je partner zonder blikken of blozen 2 pizza’s opeet zonder ook maar iets aan te komen? Dat is dus niet iets wat tussen je oren zit. Het is echt waar dat vrouwen sneller dik worden dan mannen.

Boek Waarom de één wel dik wordt en de ander niet
De biochemicus Sylvia Tara legt de wetenschap achter vet uit in haar boek. Was het maar zo eenvoudig dat je makkelijk slanker kan worden door gezond eten en meer sporten. Helaas is dit niet het geval, deels omdat ons lichaam ons tegenwerkt als we gewicht willen verliezen. Dit omdat we een biologische reflex hebben om vet op te slaan. Dit en meer informatie over lichaamsvet legt Tara in haar boek uit.

Waarom vrouwen meer dan mannen?
Vrouwen zetten voedingsstoffen veel makkelijker om in vet dan mannen. Dit komt door hormonen en biologische factoren. Dit heeft alles te maken met het voortplantingssysteem van het lichaam. De extra vetjes bij je billen of heupen zorgen ervoor dat het mogelijk is om zwanger te worden en kinderen op de wereld te kunnen zetten. Doen we het dus toch nog ergens voor.

Sporten en honger
Nog een domper. Vrouwen verbranden tijdens duursporten, zoals marathon lopen, wel meer vet dan mannen, maar vrouwen hebben ook biologische gezien meer de neiging om te gaan eten na het sporten. Het hongerhormoon neemt toe bij vrouwen na het sporten waardoor we het actieve bewegen compenseren met extra calorieën. Hierdoor draai je quitte en heb je niet meer verbrand dan je tot je neemt.

Dit kun je ertegen doen
Enkele tips van Sylvia Tara zijn om je bewust te zijn van de honger na het sporten. Als je weet dat je meer geneigd bent om te eten na een work out, anticipeer hier dan op. Geef ook vooral niet op als je een keer de fout in bent gegaan met ongezond eten en sla vooral niet door in het overmatig eten van ongezonde snacks. Ook is het slim om realistische doelen te stellen en ook aan krachttraining te doen naast cardio.

Bron: fem-fem.nl
Foto: