Drie jaar geleden werd met het ministerie van Volksgezondheid afgesproken om voedingsmiddelen minder zoet, zout en vet te maken. Daarvan lijkt weinig terecht te zijn gekomen. Het suikergehalte in vrijwel alle voedingsmiddelen bleef in de afgelopen vijf jaar gelijk. 

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu doet de levensmiddelenindustrie nog onvoldoende om de afspraken na te komen. Nederlanders consumeren omgerekend gemiddeld 30 suikerklontjes per dag. Op jaarbasis is dat 44 kilo. Bij kinderen is dat zelfs nog wat meer.

Afname zoutgehalte
Volgens een donderdag verschenen rapport van het RIVM nam het zoutgehalte in een aantal producten wel af. Zo zit er in brood nu bijna een vijfde (19 procent) minder zout vergeleken met 2011. 

Ook bepaalde soorten sauzen, soepen, groenten en peulvruchten in blik of glas en chips hebben een lager zoutgehalte. Het gaat om afnames van tussen de 12 en 26 procent vergeleken met vijf jaar geleden.

Het RIVM stelt ook vast dat enkele productgroepen, waaronder sommige soorten vleeswaren, een lager verzadigd vetgehalte hebben. Toch moeten er volgens het gezondheidsinstituut nog flinke stappen gezet worden om eerder geformuleerde ambities voor 2020 over gezondere voeding te halen.

Betere controle
Eerder dit jaar riepen organisaties als de Hartstichting, de Nierstichting en de Consumentenbond de overheid al op om beter te gaan controleren of er minder zout, suiker en verzadigd vet in ons eten en drinken zit. Voedselwaakhond foodwatch waarschuwde al eerder dat minister Edith Schippers (Volksgezondheid) te weinig optreedt tegen de voedselindustrie en te veel vertrouwt op zelfregulering.

,,Dit is de erfenis van een kabinet dat heilig geloofde in zelfregulering van de voedingsindustrie: er is nagenoeg niks verbeterd. Het is een kraakhelder signaal aan het nieuwe kabinet om de voedingsindustrie harder aan te pakken en gezond eten voor consumenten makkelijker te maken'', aldus foodwatch vandaag.

Nederlanders consumeren omgerekend gemiddeld 30 suikerklontjes per dag. Op jaarbasis is dat 44 kilo. Bij kinderen is dat zelfs nog wat meer. Volgens foodwatch komen er wekelijks in Nederland 1200 mensen met diabetes bij, slikken meer dan 4 miljoen mensen bloeddrukverlagers en meer dan een miljoen mensen cholesterolverlagers.

Bron: ad.nl